Vágólapra másolva!
Átmenetileg evakuálták a dolgozókat a tavasszal megsérült fukusiami erőműből, miután ismét erős földrengés rázta meg Japán északkeleti részét. A rengés végül csak egy apró cunamit okozott, károkról egyelőre nincs hír.
Vágólapra másolva!

Erős földrengés rázta meg vasárnap reggel Japán északkeleti részét - írja a BBC. A rengés ugyanazt a régiót érintette, ahol négy hónapja hatalmas földrengés és cunami pusztított. A hatóságok most is cunamiriadót rendeltek el, de a rengés végül csak 10 centiméteres tengerszint-emelkedést okozott Ivate prefektúrában. Az apró hullám után a cunamiriadót lefújták.

A rengés a Richter-skála szerint 7,1-es erősségű volt, és helyi idő szerint 9.57-kor (magyar idő szerint 1.57-kor) rázta meg a tengerfeneket. Az Amerikai Geológiai Intézet szerint a renggés epicentruma 10 kilométeres mélységben volt, közel a Japán partokhoz. Károkról és sérültekről egyelőre nem érkezett hír.

A rengés miatt átmenetileg leállították a sérült fukusimai atomerőműben folyó munkálatokat. A munkásokat elővigyázatosságból evakuálták a létesítményből, és a környék lakosságát is arra kérték, hogy magasan fekvő területeken keressen menedéket. Az atomerőművet üzemeltető Tokiyo Electric cég a rengés után nem jelentett friss károkat az erőműben.

A környéken március 11-én a Richter-skála szerint 9.0-ás erősségű rengés volt, ami Japán történelmének legerősebb földrengése. A természeti csapásban tavasszal több mint 14 000 ember halt meg.