Közpénzek elherdálásáért elítélték a volt egyiptomi kormányfőt

Vágólapra másolva!
Egy év felfüggesztett börtönre ítélte a kairói bíróság a volt egyiptomi kormányfőt. Volt belügyminisztere öt, egykori pénzügyminisztere pedig tíz év börtönt kapott közpénzek elherdálásáért. Kairóban most is sokan tüntetnek az egyiptomi forrongások jelképévé vált Tahrír téren, az előző rendszer vezetőinek felelősségre vonását követelve.
Vágólapra másolva!

Börtönbüntetésre ítélték kedden Ahmed Nazif volt egyiptomi kormányfőt és két miniszterét közpénzek elherdálása miatt - közölték bírósági források Kairóban. Nazif egy évet, Habib al-Adli belügyminiszter öt évet, Juszef Butrosz-Gáli pénzügyminiszter tíz évet kapott.

A volt kormányfő esetében a büntetés végrehajtását felfüggesztették, a másik két elítéltnek le kell töltenie a kirótt szabadságvesztést, miközben a pénzügyminiszter szökésben van. Mellékbüntetésként meg kell téríteniük a okozott kárt, 92 millió egyiptomi fontot, azaz 16 millió dollárt.

Nazifot a Mubarak-korszakban sok befektető és üzletember nagyra becsülte, mert könnyítéseket vezetett be a piacok szabályozásában. Al-Adlit májusban már elítélték tizenkét évre üzérkedésért és pénzmosásért, Juszef Butrosz-Gálit pedig távollétében harminc évre szintén nyerészkedésért, valamint az állami javakkal való visszaélésért.

Az ország katonai vezetése közben szigorúan figyelmeztette a februárban megbuktatott rendszer vezetőinek gyorsabb felelősségre vonását követelő tüntetőket, hogy tartózkodjanak a közrend megzavarásától. A tiltakozók körbezárták Kairó legnagyobb kormányépületét, és ki akarják terjeszteni az ülősztrájkot más intézményekre is. Tábort vertek a Tahrír téren is, amely a rendszerellenes megmozdulások központja volt január-februárban.