Ha a felkelők kezére kerül Tripoli, Kadhafi felrobbantja azt orosz források szerint

Vágólapra másolva!
Oroszország líbiai különmegbízottja szerint Moammer Kadhafi elpusztítja Tripolit, ha a líbiai felkelők elfoglalják a várost. Mihail Margelov szerint a tervről a líbiai miniszterelnök számolt be neki.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek öngyilkos terve van arra az esetre, ha a felkelők megtámadnák Tripolit - mondta Mihail Margelov, az orosz elnök líbiai különmegbízottja az Izvesztyija című napilapban csütörtökön megjelent interjújában.

"A líbiai miniszterelnök azt mondta nekem Tripoliban: ha a lázadók elfoglalják a várost, akkor rakétákkal borítjuk el, és a levegőbe röpítjük azt" - magyarázta Margelov, aki június közepén járt az észak-afrikai országban.

A felkelők szerdán 80 kilométerre közelítették meg a fővárost, ugyanakkor helyzetük továbbra is bizonytalan, és nem ritka, hogy amit egyik nap megszereznek, a másik napra elveszítik.

A múlt héten európai öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött Kadhafi. "Több száz líbiai válik mártírrá Európában" - mondta akkor egy, a líbiai televízióban felvételről lejátszott hangüzenetében. "Sajnálni fogjátok a NATO-ban, ha a háború átterjed Európára" - mondta Kadhafi, hozzátéve, hogy a Kanári-szigetek, Szicília, más földközi-tengeri szigetek, valamint a dél-spanyolországi Andalúzia arab földek, amelyeket fel kell szabadítani.
"Nincs más választásunk, mint hogy ellenállunk, mártírokká válunk és a végsőkig harcolunk" - fogalmazott a líbiai vezető.