Obama Kína tiltakozása ellenére fogadta a dalai lámát

Vágólapra másolva!
Peking előzőleg határozottan ellenezte, hogy az amerikai elnök fogadja a dalai lámát. Obama erőteljesen kiáll Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitásáért, valamint a tibetiek emberi jogainak védelméért.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök - semmibe véve a Pekingből érkező éles bírálatokat - szombaton a washingtoni Fehér Házban fogadta a dalai lámát.

Barack Obama és a tibeti vezető mintegy háromnegyed órás találkozójának helyszíne nem a külföldi vendégek fogadására szolgáló Ovális iroda volt, hanem az úgynevezett térképszoba. Az eseményen újságírók nem vehettek részt.

A Fehér Ház előzőleg kiadott közleménye szerint a két politikus találkozója megerősíti az amerikai elnök "erőteljes kiállását Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitásáért", valamint a tibetiek emberi jogainak védelméért. Obama egyúttal támogatja a dalai láma megbízottjai és a pekingi kormány közötti párbeszédet - mutatott rá a közlemény.

Kína - szintén a találkozó előtt - megerősítette korábbi álláspontját, miszerint határozottan ellenez minden találkozót a dalai láma és bármely külföldi politikus között. Egyúttal felszólította Washingtont, hogy mondja le a tervezett találkozót, és ismerje el Tibetet Kína részének.

A kommunista Kína 1950-ben katonai erővel foglalta el Tibetet, amelynek vallási vezetője akkor Indiába menekült, és azóta is száműzetésben él. A dalai lámát (polgári nevén Tenzin Gyacót) Peking azzal gyanúsítja, hogy szeparatizmust szít, és erőszakkal akarja elszakítani Tibetet Kínától. A Nobel-békedíjas vallási vezető tagadja ezt; állítása szerint békés úton kívánja elérni hazája önrendelkezését.