Ausztria kiadta Ivo Sanader sikkasztással gyanúsított volt horvát kormányfőt

Vágólapra másolva!
Elhagyta Salzburgot, és kísérőivel már úton van Zágrábba Ivo Sanader volt horvát kormányfő, miután Ausztria hétfőn este kiadta Horvátországnak. Sanadert, aki 2009-ig hat éven át irányította Horvátországot, a horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól a maga és pártja számára.
Vágólapra másolva!

Ausztria kiadta hétfő este Horvátországnak Ivo Sanader volt miniszterelnököt, akit hazájában korrupcióval gyanúsítanak - jelentette a HTR horvát televízió. Sanader már elhagyta Salzburgot, ahol tavaly december óta őrizetben volt, és kísérői kora este Szlovénián keresztül elindultak vele Zágrábba. A politikust szigorú biztonsági intézkedések mellett szállítják - tette hozzá a horvát tévé. Sanadert az előzetes tervek szerint a zágrábi Remetinec börtönbe viszik.

A volt kormányfő korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azonban váratlanul visszavonta ezt a beadványát, és helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól a maga és pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrány miatt. A csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.