A líbiai lázadók állításuk szerint elfoglalták a stratégiai fontosságú Brega olajkikötőt

Vágólapra másolva!
A líbiai lázadók bejelentették, hogy elfoglalták a Tripolitól 750 kilométerre fekvő Brega olajkikötőt. Külföldi tudósítók szerint ha a bejelentés igaz, akkor az jelentős áttörés a Kadhafi líbiai vezető elleni lázadók számára.
Vágólapra másolva!

A líbiai lázadók hétfőn bejelentették, hogy elfoglalták az ország keleti részében fekvő Brega olajkikötőt. A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők nagy része nyugati irányban kivonult a városból, miután aláaknázták az olajipari létesítményeket.

A lázadók egyik szóvivője kijelentette, hogy a Kadhafihoz hű erők zöme a Bregától 50 kilométerre nyugatra fekvő Rász-el-Unúfba vonult vissza, a kőolajipari létesítmény területén pedig mintegy 150-200 kormánykatona maradt körülzárva.

"Elvágtuk az étel- és a vízutánpótlást, és nem fognak tudnak aludni sem. Idő kérdése, hogy ezt mikor fogják érzékelni, de reméljük, sikerül elkerülni a vérontást" - mondta Samszeddín Abdel-Molah az AFP francia hírügynökség jelentése szerint.

Músza Ibrahim líbiai kormányszóvivő később ezt cáfolta, azt állítva, hogy a kormányerők továbbra is maradéktalanul ellenőrzik Bregát. A szóvivő szerint fegyvereseiket a líbiai törzsek és önkéntesek is segítik.

A Tripolitól 750 kilométerre fekvő Brega városa a február óta tartó líbiai forrongások alatt hol Kadhafi erőinek kezén, hol a lázadók kezén volt.

A NATO közölte, hogy gépei tizenegy harci járművet és egy ellenőrző központot találtak el Brega körzetében. Ha a város elfoglalása mégis igaz, akkor a felkelők biztosíthatnák üzemanyag-ellátásukat és újraindíthatnák a jelentős bevétellel járó kőolajexportot.

Az április óta a Kadhafihoz hű erők kezén lévő kikötővárosért folytatott csata csütörtökön kezdődött. A lázadók három irányból - északkeletről, keletről és délkeletről - támadtak, majd a város kapujához érkeztek, ahonnan pénteken vissza kellett vonulniuk, hogy a NATO bombázhassa a várost. Azóta folyamatosan nyomultak előre. A harcok során legalább tizenöt felkelő meghalt és 274 másik megsebesült.

A líbiai NATO-műveleteket támogató nemzetközi összekötő csoport a múlt heti isztambuli tanácskozáson Líbia "törvényes kormányzó hatóságaként" ismerte el az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT), Oroszország azonban elhatárolódott a döntéstől. Kadhafi ezredes szombaton figyelmeztetett, hogy hívei sosem fogják hagyni "a NATO-vazallus árulók bandája kezén" a kőolajat.

Az ország nyugati részében legalább 23 lázadó sebesült meg hétfőn a Kadhafihoz hű erőkkel Miszrátától mintegy 20 kilométerre vívott harcokban - közölték a felkelők. Szintén a felkelők szerint a Kadhafihoz hű erők Zelten központjában az állásaikat támadták.