Kifaggatják a brit lehallgatási botrány főszereplőit

Vágólapra másolva!
A lehallgatási botrány több fontos szereplőjét is meghallgatják kedden délután a brit parlament különböző bizottságaiban. Köztük van Rupert Murdoch médiacézár is, akinek állítólag már inog a széke, és a bizottság elé áll Rebekah Brooks korábbi szerkesztő is, akit a rendőrség hivatalosan meg is gyanúsított az ügyben.
Vágólapra másolva!

Kövesse percről percre tudósításunkat Rupert Murdoch meghallgatásáról 15:30-tól!

Kedden délután tartanak több fontos meghallgatást is a brit parlamentben az országot megrázó és nemzetközi hullámokat is verő lehallgatási botrányban. A sorozat Sir Paul Stephenson korábbi rendőrfőnökkel kezdődött, aki vasárnap lemondott a tisztségéről az ügy miatt. Utána egyik beosztottja következik, aki szintén benyújtotta lemondását, a legnagyobb érdeklődés azonban a törvénysértésekért felelősnek tartott médiavállalat vezetőinek, Rupert Murdochnak és fiának, James Murdochnak, valamint Rebekah Brooks korábbi főszerkesztőnek a meghallgatását övezi.

Stephenson meghallgatása magyar idő szerint egy órakor kezdődött, és az egykori rendőrfőnök megismételte, hogy nem azért mondott le, mintha felelősnek érezné magát bármilyen szabálytalanságért, hanem azért, mert nem akarta, hogy a személyét ért támadások megnehezítsék a rendőrség munkáját. A rendőrfőnökkel szembeni bírálatok az után erősödtek fel, hogy kiderült, rendszeresen találkozott Neil Wallisszal, a lehallgatásokat végző News of the World korábbi szerkesztőjével, akit a rendőrség PR-tanácsadóként is alkalmazott. Wallis egyike annak a tíz embernek, akit az elmúlt hetekben meggyanúsított a lehallgatási ügyet újra vizsgáló rendőrség, Stephenson azonban a lemondásakor kiadott terjedelmes közleményben azt állította, nem tudott arról, hogy a szerkesztőnek bármilyen köze lett volna a törvénytelen lehallgatásokhoz.

Stephensont kérdezték arról a közleményében tett megjegyzésről is, amelyet sokan politikai utalásnak tekintettek. Wallis megbízását ugyanis részben azzal magyarázta, hogy az újságíró neve a szerződtetés idején nem került semmilyen összefüggésbe a telefonlehallgatási nyomozással, "ellentétben Mr. Coulsonnal". Ez utalás Andrew Coulsonra, a News of the World korábbi szerkesztőjére, aki az ügy kirobbanásakor lemondott a posztjáról, és később David Cameron akkori ellenzéki vezető, jelenlegi miniszterelnök kommunikációs tanácsadója lett. Coulson emlegetése a kormányfő kritikájaként is értelmezhető, Stephenson azonban a parlamenti bizottsági meghallgatásán azt mondta, "nem támadtam személyesen a miniszterelnököt".

Magyar idő szerint délután fél négykor kezdődik Rupert Murdoch és fia, James meghallgatása. A botrány már eddig is okozott károkat a család által vezetett, de többségében befektetők tulajdonában álló globális cégcsoportnak. Bezárták a News of the Worldöt, amely a legnépszerűbb vasárnapi bulvárlap volt Nagy-Britanniában. Ennek ugyan a pénzügyi jelentősége csekély az óriáscég számára, az azonban már súlyosabb csapás, hogy a brit politikai pártok nyomására rákényszerült, hogy visszavonja a BSkyB televízió teljes felvásárlására vonatkozó tervét.

Az ügy további alakulása így hatással lehet arra, hogy a Murdoch-család tovább igazgathatja-e a médiavállalatot. A Bloomberg hírügynökség kedden már arról számolt be névtelen forrásokra hivatkozva, hogy a cégnél felmerült az is, Rupert Murdochot megfosztják a vezérigazgatói poszttól, amelyet Chase Carey ügyvezető foglalna el. Murdoch így csak a cég elnöki tisztét tölthetné be, és a napi irányítás kikerülne a kezéből. A Bloomberg tudomása szerint a döntés függ attól, hogyan szerepel Murdoch a keddi meghallgatáson.

Murdochék után a parlamenti bizottság meghallgatja Rebekah Brookst, aki egyike a lehallgatási botrány gyanúsítottjainak. Brooks a múlt pénteken mondott le a Murdoch-birodalom brit lapjaiért felelős News International cég vezetői posztjáról, és ő volt a főszerkesztője a News of the Worldnek, amikor a szabálytalanságok egy része megtörtént. Részletek az évek óta húzódó, de az elmúlt néhány hétben drámai fordulatokat produkáló ügyről ebben a cikkünkben.