Törökország befagyasztja kapcsolatait az EU-val a ciprusi elnökség idején

Vágólapra másolva!
Nem ismeri el Ciprust, ezért nem is tárgyal az Európai Unióval Törökország, amíg az EU elnöki posztját a szigetország tölti majd be 2012 második felében. Erről a török kormányfő, Recep Tayyip Erdogan beszélt egy interjúban kedden.
Vágólapra másolva!

A török kormány arra készül, hogy a ciprusi EU-elnökség ideje alatt befagyasztja kapcsolatait az integrációs szervezettel - derül ki a török kormányfő keddi nyilatkozatából.

A Milliyet című újságnak adott interjúban Recep Tayyip Erdogan leszögezte: hazája semmilyen módon nem tárgyal az Európai Unióval, amíg annak soros elnökségét Ciprus tölti be 2012 második félévében.

"Nem tárgyalunk egy olyan állam képviselőivel, amelyet nem ismerünk el" - tette hozzá. Erdogan kedden Ciprus északi - török megszállás alatt álló - részére utazik, hogy részt vegyen az 1974. július 20-i invázió évfordulójáról rendezendő megemlékezésen.

A földközi-tengeri sziget 37 éve megosztott. Görögök lakta déli része 2004 óta tagja az Európai Uniónak, és széles körű nemzetközi elismerést élvez. A török lakosságú északi részt, amelyen az 1974-es invázió után kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, egyedül Ankara ismeri el. A vonatkozó ENSZ-határozatok ismételten felszólítottak egy "két népcsoportból és két övezetből" álló szövetségi állam megalakítására, a ciprusi törökök vezetői viszont csak két állam konföderációjáról hajlandók egyezkedni.

A Milliyetnek adott interjúból kitűnt, hogy Ankara minden korábbinál kevésbé hajlik megegyezésre a ciprusi kérdésben. A török miniszterelnök hangsúlyozta: szóba sem jöhet, hogy kormánya "szívességeket tegyen Ciprusnak. Tettünk már elég szívességet. Ezentúl csak a pozitív kezdeményezésekre fogunk válaszolni."

Emlékeztetett arra, hogy a 2004-es ENSZ-terv, amelyet a ciprusi törökök elfogadtak, a görög ciprióták viszont elutasítottak, a sziget északi részén fekvő Güzelyurt várost a görögöknek ítélte volna. Ma már erről szó sem lehet - tette hozzá Erdogan, egyben kizárva a szigeten állomásozó török katonák (mintegy 35 ezer fő) kivonását, amelyre pedig Ankara 2004-ben még hajlandónak mutatkozott. "Mindent újra kell tárgyalni" - hangoztatta a török kormányfő.

Néhány hete még közel volt a megegyezés

A ciprusi EU-elnökség akkor lenne legitim, ha az egész szigetet, egy "új államot" képviselne - mondta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter július elején.

Erre válaszul a ciprusi kormány szóvivője kijelentette: Törökországon és a ciprusi törökökön, "a török fél együttműködésén" múlik hogy Ciprus már egyesített országként veszi-e majd át az elnökséget. "Ha ez nem sikerül, akkor a felelősség ezért az övék" - mondta Sztefanosz Sztefanou.

Davutoglu, miután járt a sziget török részében, és tárgyalást folytatott az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökével, Dervis Erogluval, azt mondta, a jövő évi soros elnökségig megoldásnak kellene születnie, mert rombolja az európai értékeket, ha az egyik fél ki van rekesztve, a másik pedig képviseli az egész szigetet. Szerinte az említett cél érdekében a két félnek még az év vége előtt meg kellene állapodnia, és 2012 elején népszavazást kell rendezni. A ciprusi EU-elnökség központja Nicosia lesz.