Az ENSZ hivatalosan is megállapította, hogy éhínség van Szomáliában

Vágólapra másolva!
Húsz év után ismét éhínség pusztít Szomália két régiójában az ENSZ szerint. A humanitárius szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy azonnali megoldásra van szükség, hogy az aszály és a fegyveres konfliktusok miatt kialakult éhínség ne terjedjen át más régiókra is. A segélyszervezetek munkáját a helyi fegyveres csoportok hátráltatják. Legutóbb 1992-ben volt éhínség a kelet-afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Csaknem húsz év után az ENSZ ismét az éhínség kifejezést használta a a szomáliai helyzet meghatározására. A világszervezet szerint az ország déli részének két területén súlyos humanitárius katasztrófa fenyeget.

A humanitárius szervezetek nagyon ritkán és óvatosan használják az érzelmi töltéssel is bíró éhínség kifejezést - emlékeztet a BBC brit közszolgálati médium afrikai tudósítója. A kifejezést legutóbb 1992-ben használták a szomáliai helyzet meghatározására, az ENSZ mostani bejelentése tehát mindenképpen a helyzet súlyosságára utal.

Az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb aszálya csaknem tízmillió embert érint Kelet-Afrikában. Az éhínség elől több mint 150 ezer szomáliai menekült el a szomszédos Kenyába és Etiópiába.

Mindeközben az ENSZ és az Egyesült Államok is arra figyelmeztetett, hogy a segélyszervezeteknek biztonsági garanciákra van szükségük a fegyveres csoportoktól, hogy eljuthassanak az éhezőkhöz. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető al-Sabab csoport 2009-ben megtiltotta, hogy a külföldi segélyszervezetek működjenek az általa ellenőrzött területeken, az utóbbi időszakban azonban korlátozott hozzáférést engedélyezett a segélymunkásoknak.

Az aszály, a fegyveres konfliktusok és a szegénység miatt a gyerekek csaknem harminc százaléka alultáplált Szomáliában. Tízezer gyerekből naponta négy hal meg. Az ENSZ szerint az ország lakosságának - 3,7 millió embernek - csaknem a felét érinti a válság, a fegyveres konfliktus miatt pedig a segélyszervezetek nagyon nehezen tudják elérni az al-Sabab ellenőrzése alatt álló déli területeket. A világszervezet arra figyelmeztet, hogy ha nem kezelik azonnal a helyzetet, az éhínség két hónapon belül a déli országrész mindegyik régiójára kiterjedhet a rossz termés és a fertőző járványok kitörése miatt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter világméretű fellépést szorgalmazott Kelet-Afrika 11 millió éhező lakójának megsegítésére. Az ENSZ gyermekalapjának, az UNICEF-nek a magyar bizottsága bejelentette, hogy Magyarországon is gyűjtést indítanak az éhező kelet-afrikai gyermekek megsegítésére.

Mindeközben az Oxfam brit segélyszervezet tudatos hanyagsággal vádolt meg több európai kormányt, ugyanis még mindig nem érkezett meg hozzá 800 millió dollár, amelyet megígértek az Afrika szarván pusztító szárazság hatásainak enyhítésére.