Csak egy napig szavazhatnak a lengyelek a parlamenti- és elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Sem a parlamenti-, sem az elnökválasztáson nem tarthat két napig a szavazás Lengyelországban az alkotmánybíróság döntése értelmében. Az új választási eljárásról szóló törvényt az ellenzéki Jog és Igazságosság párt támadta meg. Lengyelországban várhatóan októberben tartanak parlamenti választásokat.
Vágólapra másolva!

Nem ütközik az alkotmányba az egymandátumos választókerületek bevezetése a szenátusi választásokon, de a kétnapos választás nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel - döntött a lengyel alkotmánybíróság.

Az új választási eljárásról szóló törvényt az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támadta meg az alkotmánybíróságon, arra hivatkozva, hogy az korlátozza az ellenzéki pártok jogait. A PiS az új választási kódex több rendelkezését is kifogásolta, köztük a kétnapos választást lehetővé tevő előírást, az óriásplakátok és televíziós-rádiós reklámok tilalmát a választási kampányban vagy a szavazás lehetőségét meghatalmazott képviselőn keresztül.

Az ellenzéki párt véleménye szerint az alkotmány szelleméből az is következik, hogy az új választási eljárásról szóló törvénynek a választások előtt legkevesebb hat hónappal kell életbe lépniük. Az új lengyel választási kódex augusztus elsején lép hatályba, miközben a parlamenti választásokat októberben rendezik.

Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a fizetett óriásplakátok és televíziós-rádiós reklámok tilalmát a választási kampányban, viszont az alkotmánnyal összeegyeztethetőnek találta a szavazást meghatalmazotton keresztül, illetve a külföldön tartózkodó lengyel állampolgárok szavazását levélben.

A kétnapos választás alkotmányellenességét a testület azzal indokolta, hogy az alkotmány szerint a választásnak munkaszüneti napon kell történnie, és a szombatot nem ilyennek tartja a törvény Lengyelországban, illetve az alaptörvényben kifejezetten egynapos választás szerepel. A PiS főleg az esetleges visszaélések lehetősége miatt kifogásolta a kétnapos választást. Ugyanakkor az alkotmánybíróság ítélete ebben az ügyben csak a parlamenti és elnökválasztásra vonatkozik, az önkormányzati és európai parlamenti választásokra nem.

A szavazás meghatalmazotton keresztül egyebek között a fogyatékkal élő választópolgárokat érinti. Az alkotmánybíróság ez ügyben nem adott helyt a PiS panaszának, amely szerint a szavazati jog átadása egy másik személynek nem jelent garanciát arra, hogy az illető hogyan fog szavazni.

Bronislaw Komorowski államfő már a hónap elején bejelentette, hogy az idei parlamenti választásokat egy napon rendezik meg, és a választásokat előreláthatólag a legkorábbi lehetséges időpontra, október 9-re fogja kitűzni, de hozzátette, hogy végleges döntését csak augusztus elején hozza nyilvánosságra.