Modigliani-festmény vezetett a háborús bűnökkel vádolt szerb vezető nyomára

Vágólapra másolva!
Goran Hadzic pénzszűkében volt, ezért egy barátján keresztül próbált eladatni egy több millió eurót érő 1918-as Modigliani-férfiportrét - nyilatkozta a szerbiai különleges törvényszék ügyésze, aki szerint a háborús bűnökkel vádolt volt horvátországi szerb vezető a letartóztatása előtt az ország elhagyására készült.
Vágólapra másolva!

Egy értékes művészeti alkotás, egy Modigliani-festmény vezette nyomra a szerb hatóságokat a háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezető utáni kutatásban - mondta Vladimir Vukcevic, a háborús bűncselekmények ügyében ítélkező szerbiai különleges törvényszék ügyésze.

Amedeo Modigliani olasz festőművész 1918-ban készült férfiportréját tavaly december 30-án, Hadzic egyik közeli barátja, egy bizonyos Zoran Mandic újvidéki lakásán találták meg a nyomozók. A férfi lakásában félszáz más festményt is találtak a hatóságok, akik azt gyanították, hogy Hadzic feltehetően az 1991-1995-ös horvátországi háborúban kaparintotta meg a több millió eurót érő festményt, és vélhetően megpróbálta eladatni, hogy a bevételből fedezze bujkálása költségeit.

"Arra utaló jel volt, hogy Hadzic pénzszűkében van. Követtük ezt a nyomot" - magyarázta Vukcevic, aki elmondta azt is, hogy a háborús bűnökkel vádolt Hadzic a jelek szerint az ország elhagyására készült, és a helyi sajtóban megjelent információkból úgy tudta, hogy küszöbön áll az elfogása.

A szerb sajtó hétfőn a letartóztatásáról is hírt adott, amit a hatóságok cáfoltak. Ez figyelmeztetés volt Hadzic számára, hogy fogja menekülőre a dolgot. A volt horvátországi szerb vezető a tervezettnél egy nappal később találkozott kapcsolattartójával, aki pénzt vitt neki - mesélte a részleteket Vukcevic, aki szerint Hadzic külseje mára a korábbihoz képest nehezen felismerhetővé vált: elfogásakor bajuszt és háromnapos borostát viselt.