A miniszterek csaknem felét leváltották az új egyiptomi kormányban

Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt az új egyiptomi kormány, amelyben a miniszterek mintegy felét leváltották. A Hoszni Mubarak elnököt elűző tüntetők egyre elégedetlenebbek a miniszterelnökkel, aki szabadulni próbál a régi rezsim embereitől.
Vágólapra másolva!

Letette a hivatali esküt az új egyiptomi kormány - jelentette a Mena hivatalos hírügynökség. A beiktatást többször is elhalasztották Eszám Saraf kormányfő gyengélkedése és tárcák elosztását övező viták miatt. A kormányban a miniszterek mintegy felét leváltották. Az északi-afrikai országot irányító katonai tanács igyekszik lecsendesíteni a politikai és gazdasági reformok mielőbbi bevezetését sürgető követeléseket.

A Hoszni Mubarak elnököt elűző tüntetők egyre elégedetlenebbek Saraffal és a katonai tanáccsal. Gyökeres változtatásokat követelnek a kabinetben, valamint azt, hogy tisztítsák meg a közintézményeket és az erőszakszervezeteket a volt rezsimhez kötődő tisztségviselőktől. Az ország vezetése ezért fokozatosan kiszorítja ezeket a politikusokat a hatalomból.

Új gazdája van a külügy- és a pénzügyminisztériumnak, a márciusban kinevezett belügyminiszter, Manszúr el-Eszávi viszont megtartotta posztját. A külügyminisztérium élén Mohammed el-Orabit egy másik karrierdiplomata, Mohammed Kamel Amr váltotta fel. Orabi - aki alig egy hónapot töltött el a tisztségben - már szombaton jelezte távozási szándékát.

Az új pénzügyminiszter - a kormányfő gazdasági helyettese - világviszonylatban is ismert, tapasztalt közgazdász, Házem el-Beblávi, akiről már szombaton tudni lehetett, hogy a poszt várományosa. Továbbra is posztján marad Mohammed al-Gindi igazságügy-miniszter és Manszúr el-Eszávi belügyminiszter, noha leváltásukat határozottan követelték a demonstrációk részvevői.

Az új kormány két minisztere pedig, Fajza Abu an-Naga nemzetközi együttműködési miniszter és Haszán Ahmed Junesz energiaügyi miniszter a Mubarak-rezsim idején is a kormány tagja volt. Az antikvitásokat felülegyelő minisztérium irányítójának helye betöltetlen maradt. Záhi Havvászt, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács miniszteri rangú vezetőjét a napokban a miniszterelnök menesztette, a helyére kiszemelt személy pedig nem fogadta el a megbízatást. Egyes sajtóhírek szerint lehetséges, hogy megszüntetik ezt a miniszteri posztot.

A BBC brit közszolgálati médium kairói tudósítója szerint a kormány átalakítása valamennyit elvett a tüntetők lendületéből. Az aktivisták ennek ellenére nagyszabású demonstrációra szólítottak fel péntekre.