Oroszországban törvény mondja ki, hogy a sör is alkoholos ital

Vágólapra másolva!
Aláírta Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt a törvényt, amely a sört is alkoholnak minősíti. Oroszországban a tömény italoknál egészségesebbnek tartott sör népszerűsége megnőtt az utóbbi években, az új törvény azonban szigorítja majd az árusítását és a reklámozását is.
Vágólapra másolva!

Hosszas viták után Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta a törvényt, amely kimondja, hogy a sör is alkoholos ital, ezért az árusítására és a reklámozására is szigorúbb szabályok vonatkoznak. Korábban a sör élelmiszernek számított, mivel az alkoholtartalma kevesebb volt, mint tíz százalék.

Bár Oroszországban még mindig a vodka a nagy kedvenc, a sörfogyasztók száma is megnőtt, mivel az egészségesebb alkoholfajták közé sorolták - írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. Az elmúlt egy évtizedben a söreladás több mint negyven százalékkal nőtt, míg a vodkáé csaknem harminc százalékkal csökkent. A sör népszerűségének növekedésével a nemzetközi sörgyárak kihasználták az italokat szabályozó viszonylag laza orosz törvényeket.

Az új jogszabály 2013-tól megtiltja a sör árusítását a közlekedési eszközökön, és a reklámozását a televízióban és a rádióban. Bizonyos időszakokban is tilos lesz a sör árusítása.

Az oroszok fejenként 12,5 liter alkoholt fogyasztottak tavaly, ebből négy liter volt a sör, és több mint öt liter a vodka. Az oroszok alkoholfogyasztása már most kétszerese annak a szintnek, amelyet az Egészségügyi Világszervezet már kritikusnak minősít.

Az orosz kiskereskedők attól tartanak, hogy az új törvénynek katasztrofális hatása lesz a profitjukra, ezért kérésükre Dmitrij Medvegyev elnök 2013-ig türelmi időt biztosított. Az éjjel-nappali söreladás mindenekelőtt a kisebb boltoknak hozott komoly bevételt, amelyeket így a bezárás veszélye fenyeget - írja a Vedomosztyi című orosz üzleti lapra hivatkozva a The Moscow News című orosz lap internetes oldala.