Pénteken kiadhatják Hágának a háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzicot

Vágólapra másolva!
Már péntek délután kiadhatják a Hágában háborús bűnökkel vádolt szerb vezetőt, a szerdán elfogott Goran Hadzicot. Hadzic, ügyvédje szerint lemondott a fellebbezés lehetőségéről.
Vágólapra másolva!

Akár már péntek délután kiadhatják a szerb hatóságok Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezetőt az őt háborús bűncselekményekkel vádoló hágai nemzetközi törvényszéknek. Hadzic ügyvédje szerint védence írásban nyilatkozott arról, hogy lemond a fellebbezés lehetőségéről.

Hadzicot csütörtökön felkereste fia, lánya és nővére abban a belgrádi fogdában, ahol szerdai elfogása óta őrzik, péntek reggel pedig élettársa, gyermekének anyja mehet el hozzá.

A hágai törvényszék szerint Hadzic felelős azért, hogy a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén a horvát függetlenségi háborúban (1991-1995) megöltek több száz embert - horvát hadifoglyokat -, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak, kifosztottak.

Szemtanúk szerint péntekd reggel megkezdődhetett Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezető kiadatása a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Egy olyan gépkocsioszlop érkezett ugyanis pénteken a belgrádi repülőtérre, amely feltehetőleg a háborús bűnökkel vádolt férfit szállította.

Hágában 2004. július 13-án adták ki ellene az elfogatóparancsot, de ahogy ez megtörtént, elszökött újvidéki lakásából. Hadzicot szerdán tartóztatták le Belgrádtól száz kilométerre északra, a vajdasági Fruska Gora hegységben.

Goran Hadzic állítólag pénzszűkében volt, ezért egy barátján keresztül próbált eladatni egy több millió eurót érő 1918-as Modigliani-férfiportrét, ez vezetett a nyomára.