Beismerte a lövöldözést a norvégiai merényletek gyanúsítottja

Norvégia, fegyveres támadás, lövöldözés, merénylet, Sunnwolden, Utoeya, túlélők
Vágólapra másolva!
Az Utoya szigetén 85 fiatal életét kioltó lövöldözés elkövetését beismerte a norvégiai merényletek gyanúsítottja. A rendőrség szerint a szigeti mészárlás másfél órán át tartott. Kiderült, hogy a merénylő pénteken az indítékairól árulkodó videót tett közzé az interneten. A BBC szerint Norvégiában évek óta érezhető a szélsőjobboldali szervezetek tevékenységének erősödése.
Vágólapra másolva!

Beismerte a norvégiai kettős merénylet rendőrkézen lévő gyanúsítottja, hogy ő lövöldözött az Oslótól 40 kilométerre lévő kis szigeten, Utoyán - közölte szombaton Sveinung Sponheim országos rendőrfőnök. A rendőrség vizsgálja, hogy a gyanúsított egyedül vagy társakkal követte-e el az oslói kormánynegyedben a robbantást és a szigeti mészárlást.

A merényletekben a legfrissebb, nem végleges adat szerint 92 ember vesztette életét. Utoya szigetén egy baloldali ifjúsági szervezet táborában követték el a mészárlást, itt a halottak száma eddig 85, négy-öt embert még keresnek. A kormánynegyednél heten haltak meg a nagy erejű robbanásban.

Másfél órás embervadászat

A lövöldözés körülbelül másfél órán át tartott - mondta a rendőrfőnök, hozzátéve, hogy a férfinek két fegyvere volt, ebből az egyik marokfegyver. A rendőröknek közlekedési nehézségek miatt 45 percig tartott, amíg eljutottak a szigetre. "A gyanúsított a rendőrök megérkezésekor ellenállás nélkül megadta magát, fegyverhasználatra nem volt szükség" - közölte Sveinung Sponheim sajtótájékoztatóján. Továbbra sem ismert, hogy mik voltak a férfi indítékai - tette hozzá.

A rendőrség továbbra sem tette közzé a gyanúsított nevét, de a norvég média a 32 éves Anders Behring Breivikkel azonosította, szélsőjobboldali körökhöz közel állóként mutatva be őt. A rendőrség annyit közölt, hogy a férfi az eddigi adatok szerint valószínűleg szélsőjobboldali beállítottságú. A stockholmi székhelyű, szélsőséges csoportokat megfigyelő Expo alapítvány azt állítja, hogy a férfi az email-címére utaló álnéven regisztrálva volt egy svéd neonáci internetes fórumon. Az MTI szerint korábban a jobboldali populista Haladó Pártnak volt a tagja, 1999-ben lépett be, majd 2006-ban kizárták.

A norvég TV2 csatorna szerint Breivik néhány órával a robbantás előtt egy olyan videót töltött föl a YouTube videómegosztóra, melyben a konzervatívokat arra szólítja fel, hogy "vállalják a mártíromságot" - számolt be a Wall Street Journal amerikai lap internetes oldala. A csatorna közölte, rendőrségi források megerősítették, hogy az azóta eltávolított videót a gyanúsított készítette. "Ha Európa multikulturalizmust támogató elitjei továbbra sem hajlandók politikai és fegyveres segítséget nyújtani konzervatív forradalmi erőinknek... akkor [a második világháború] pikniknek fog tűnni a közelgő vérontáshoz képest" - idéz a WSJ a videón futó feliratból.

Erősödő norvégiai rasszizmus

A szélsőjobboldaliak aktivitásának nem látványos, de egyértelmű erősödése volt érzékelhető Norvégiában az elmúlt évtizedben - írta a BBC brit közszolgálati orgánum internetes oldalán a portál oslói születésű munkatársa, Jorn Madslien, a pénteki támadások apropóján.

Egy, a norvég Aftenposten nevű napilap által idézett tavalyi rendőrségi jelentés hasonló tendenciákat állapított meg, a rasszizmus erősödését a gazdasági visszaeséssel, a munkanélküliség növekedésével és az általános muszlimellenesség térnyerésével hozva összefüggésbe. A jelentésben ugyanakkor az is szerepelt, hogy a mozgalomnak nincs központi vezetője és alacsony a további növekedési potenciálja.

Jorn Madslien írásában felidézi, hogy a kilencvenes évek közepén a szervezett és jól kommunikáló svéd neonácikhoz képest a hasonló profilú norvég szervezetek sokkal kisebb létszámúak és szervezetlenebbek voltak. Ez a helyzet szerinte azóta megváltozott, a norvég neonácik kapcsolatokat építettek ki európai, orosz és amerikai csoportokkal, valamint bűnözői körökkel.

Madslien megemlíti, hogy az utóbbi években a norvég politikai élet szalonképes szereplői is egyre gyakrabban engedtek meg maguknak a bevándorlókkal szembeni ellenséges véleményeket, a norvég kultúra és értékek védelmében szólalva fel.