Az aktív lengyel diplomaták egytizede együttműködött a kommunista titkosszolgálattal

Vágólapra másolva!
Az átvilágítást végző lengyel intézet adatai szerint 222 diplomata ismerte el, hogy együttműködött a kommunista katonai vagy polgári titkosszolgálatokkal. A lengyel átvilágítási törvény értelmében az elismerés semmilyen következménnyel nem jár. A külügyi szóvivő szerint a volt ügynökök nem jelentenek nagy problémát, többségük úgyis hamarosan nyugdíjba megy.
Vágólapra másolva!

Az Uwazam Rze című lengyel hetilap megszerezte a Nemzeti Emlékezet Intézettől azoknak az átvilágítási nyilatkozatra kötelezett lengyel diplomatáknak a névsorát, akik elismerték, hogy az előző rendszerben együttműködtek a kommunista titkosszolgálatokkal. A lap szerint összesen 222 lengyel diplomata ismerte el együttműködését a korábbi kommunista katonai vagy polgári titkosszolgálatok valamelyikével. Ez a lengyel külügyminisztérium külügyi szolgálatban álló munkatársainak mintegy tíz százaléka.

Közülük 27-en a diplomáciai ranglétra legmagasabb fokára emelkedtek, címzetes nagyköveti rangban vannak. Többségük külföldi lengyel diplomáciai képviseletek élén állt vagy áll jelenleg is, illetve vezető tisztségeket töltött vagy tölt be a külügyminisztériumban.

A lap felsorolja azokat a diplomatákat, akik egykori ügynökként ma is külszolgálatot látnak el: ilyen Andrzej Krawczyk pozsonyi, Boguslaw Ochodek rámalláhi, Janusz Skolimowski vilniusi és Stanislaw Smolen bagdadi nagykövet.

Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő a hetilapnak azt mondta, nem hiszi, hogy ezeknek a személyeknek befolyásuk lett volna a tárca irányítására, és a volt ügynökök a lengyel külügy számára nem jelentenek nagy problémát, többségük úgyis hamarosan nyugdíjba megy. A lengyel átvilágítási törvény értelmében semmilyen következménnyel nem jár, ha valaki elismeri, hogy a múltban együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal. Következménye csak annak van, ha ezt letagadja, és a hazugságra fény derül. A Nemzeti Emlékezet Intézet a lengyel külügyminisztérium tíz-egynéhány munkatársát gyanúsítja ezzel, közülük eddig kettő - Wlodzimierz Zdunowski montreali és Witold Raczkowski hrodnai konzul - ellen született jogerős elmarasztaló ítélet.