Lengyelországban cáfolják, hogy a norvég tömeggyilkos bűnsegédjét vették őrizetbe

Vágólapra másolva!
Nem vettek őrizetbe senkit Lengyelországban a pénteki oslói tömeggyilkosság ügyében - közölte hétfőn a wroclawi ügyészség. Korábban az egyik kereskedelmi rádió azt állította: letartóztattak egy lengyel férfit, aki a gyanú szerint bűnrészes lehet a 93 áldozatot követelő mészárlásban.
Vágólapra másolva!

Cáfolta a wroclawi ügyészség az egyik lengyel kereskedelmi rádió hétfői hírét, amely szerint bűnrészesség gyanúja miatt őrizetbe vettek egy wroclawi férfit, aki vegyi anyagokat szállított Anders Behring Breiviknak, aki előbb az oslói kormánynegyedben robbantott pokolgépet, majd egy szigeten lelőtt 84 embert. "Senkit sem vettek őrizetbe ebben az ügyben, és senki ellen sem emeltek vádat" - szögezte le az ügyészség szóvivője.

A norvégiai merényletek elkövetésével gyanúsított Breivik lengyelországi kapcsolatai kizárólag kereskedelmi jellegűek voltak, a pokolgépek előállításához használt alapanyagokat sok országban vásárolta, lengyelországi vásárlásai "marginálisak" voltak - közölte a lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) elnökhelyettese, Pawel Bialek.

Bialek hozzátette, hogy az ügyben van egy "lengyel tanú" , aki együttműködik a nyomozó hatóságokkal. Kiderült, a norvég terrorista vásárolt vegyi anyagokat Lengyelországban, de ez "nem illegális". Az eladó pedig nem tudhatta, hogy mire használják fel a nyersanyagokat.

A lengyel média korábban arról számolt be, hogy az ország Központi Nyomozó Hivatala (CBS) és a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) a norvég rendőrség kérésére kivizsgálta a terrorista interneten közzétett "manifesztumának" lengyel szálát. Breivik ugyanis azt írta, hogy a pokolgépek előállításához szükséges vegyi anyagokat először egy ilyen termékeket interneten forgalmazó lengyel cégtől szerezte be.