Indulna a jövő évi venezuelai elnökválasztáson a rákkal műtött Hugo Chávez

Vágólapra másolva!
Egészségi és politikai megfontolásokkal indokolta Hugo Chávez vezenuelai elnök, hogy miért akar indulni a 2012-es elnökválasztáson. Az 56 éves vezető egy interjúban beszélt arról, hogy soha nem vonulna vissza önként a hatalomból, és hogy milyen boldog volt Fidel Castro, amikor az orvosi vizsgálat negatív eredményét személyesen közölte vele.
Vágólapra másolva!

Újabb hat évre vállalná országa vezetését Hugo Chávez venezuelai elnök, noha a közelmúltban műtötték rákos daganat miatt - írja a brit Guardian online kiadása. Az 56 éves államfő testéből a kubai fővárosban műtöttek ki egy baseball-labda nagyságú daganatot. "Egészségi, tudományos, emberi, szerelmi és politikai okai vannak annak, hogy a kormány élén maradjak, és hogy az eddiginél is több erőt fektessek a jelöltségembe" - mondta Chávez a Correo del Orinoco újságnak adott interjújában. "Soha, egyetlen pillanatra sem gondoltam, hogy visszavonulok az elnökségtől" - fogalmazott.

Chávez szombaton tért vissza Venezuelába, egy héttel azután, hogy befejezte a kemoterápiás kezelést Kubában. Hazatérésekor azt mondta, jobb egészségi állapotban tért vissza, mint ahogy elment. "Szervről-szervre vizsgáltak át, teszteket végeztek, hogy kiderüljön, van-e áttét, és nem találtak semmit: a tumor eltűnt" - mondta Chávez az újságnak, amely a "Chávez indul a 2012-es választáson" főcímmel jelent meg.

Az interjúban az elnök azt is elmesélte, közeli barátja és mentora, a korábbi kubai elnök, Fidel Castro hogyan közölte vele a kórházban a múlt héten, hogy nincsenek a rákos sejtek áttétére utaló nyomok. "Azt mondta nekem, hogy nem találtak semmit. Sosem hallottam még ilyen rövid beszédet Fideltől" - mondta Chávez hozzátéve, hogy "boldogságot látott" Castro arcán.

Chávez másfél hete adta át jogkörei egy részét az alelnöknek és a beosztottainak. Az elnök az állami televízióban jelentette be, hogy Elías Jaua alelnök intézi átmenetileg a minisztériumoknak szóló pénzügyi utalásokat, továbbá felügyeli az elnöki hivatal bizottságait, kisajátítási ügyeket és egyéb, az állami költségvetéssel összefüggő kérdéseket.