Újabb WikiLeaks-táviratban bukkan fel a bolíviai Tóásó-ügy

Vágólapra másolva!
Magyarországnak és Írországnak nincs erkölcsi alapja, hogy saját vizsgálatot folytasson Santa Cruzban lelőtt állampolgáraik ügyében - mondta egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott távirat szerint Evo Morales bolíviai elnök, aki az amerikaiakat vádolta összeesküvéssel. Egy korábbi távirat szerint viszont a titkosszolgálat kreálhatta az ügyet.
Vágólapra másolva!

Újabb, a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratban bukkant fel a magyar szálakkal is átszőtt bolíviai összeesküvés, az úgynevezett Tóásó-ügy. A La Paz-i amerikai nagykövetségen 2009. április 24-én kelt, nem minősített távirat Evo Morales bolíviai elnök spanyolnyelvű tévécsatornáknak adott interjújáról számol be, amelyben az elnök az amerikaiakat vádolta az összeesküvéssel.

Az interjúban Morales - akit állítólag a Santa Cruzban lelőtt, illetve elfogott külföldiek meg akartak ölni - az ügy részletei iránt érdeklődő magyar és ír kormányokra utalva azt mondta: nagyon furcsállja, hogy "ilyen embereket" vesznek védelmükbe. Morales kijelentette azt is: "szép dolog a nemzetközi közösség, de ezeknek az országoknak nincs erkölcsi alapjuk, hogy saját vizsgálatot folytassanak".

A bolíviai rendőrség kommandós egysége 2009. április 16-án rohamozott meg egy Santa Cruz-i szállodát, ahol agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa-Flores Eduárdót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Egy korábban kiszivárgott WikiLeaks-aktában egy amerikai diplomata arról írt: megbízható forrásból úgy tudja, hogy Morales a titkosszolgálat által szervezett összeesküvéssel akarta lefejezni a bolíviai ellenzéket. A kormány ugyanakkor azt állítja, hogy épp az autonómiára törő Rubén Costas Santa Cruz-i kormányzó és társai akarták megöletni Morales elnököt (az ügy feloldatlan ellentmondásairól itt olvashat részletesen).