A norvég merénylő szerint "nővé változtatta" őt a túl liberális társadalom

Anders Behring Breivik, norvégia, merénylet, lövöldözés, Oslo robbantás, Utoya sziget
Vágólapra másolva!
Teljesen átlagos középosztálybeli családból származik a norvég tömeggyilkos, aki hat nappal ezelőtt összesen hetvenhat ember halálát okozta Oslóban és Utöya szigetén. A merénylő naplója alapján egyes szakértők azt állítják, hogy Anders Behring Breivik rejtett szexuális zavarát kompenzálta az erőszakkal, a fegyvereket pedig férfiassága erősítésére használta. Breivik kifejti a naplóban, hogy a norvég liberalizmus és engedékenység túl nagy szabadságot adott neki, és "bizonyos mértékig nővé változtatta."
Vágólapra másolva!

A 76 halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet elkövetője, a 32 éves Anders Behring Breivik középosztálybeli norvég családból származik - írja internetes oldalán az Independent című brit napilap.

Breivik Oslótól rövid autóútnyira, egy külvárosban nőtt fel. A rendezett kertvárosi környezetben most is ott élnek volt iskolatársai, akik nagyrészt orvosok, jogászok, vezető beosztású emberek lettek.

A merénylő 1979 februárjában született, a diplomata Jens Breivik és a nővérként dolgozó Wenche Breivik gyermekeként. Az amúgy a norvég Munkáspárt támogatói közé tartozó szülők Breivik egyéves korában elváltak, és a későbbi merénylő azóta az anyjával élt, aki Norvégia párizsi és londoni követségein dolgozott. Breivik csak ritkán találkozott az apjával, és amikor 15 éves lett, kapcsolatuk meg is szakadt.

Az Independent beszámolója szerint úgy tűnt, Breivik élvezte a gyerekkorát. "Élénk, de jelentéktelen kisfú volt az iskolában" - emlékszik vissza egyik, névtelenséget kérő osztálytársa. "Mindig ment a többiek után, nem volt kívülálló, és nem tűnt úgy, mintha gondjai lennének" - mondta.

Először tizenöt évesen tűnt ki

Úgy tűnik, először tizenöt éves korában hívta fel magára a figyelmet, amikor csatlakozott egy graffitisekből álló társasághoz, majd többször összeverekedett egy pakisztáni fiatalokból álló banda tagjaival. A pakisztániak erőszakossága megrémítette. Az iskola után rövid időt a hadsereg kötelékében töltött, majd később állandóan váltogatta a munkáit. Számítógépes céget akart indítani, és annyi pénzt keresni, hogy luxuslakásban élhessen. Ennek ellenére évekig egy kis telefonos ügyfélszolgálati cégnél dolgozott, lényegében névtelenségbe burkolózott. A katonaságnál csatlakozott a jobboldali Progress Párt ifjúsági szervezetéhez, amelynek tíz évig tagja volt, míg végül kilépett.

Forrás: AFP
Ezen a farmon élt a norvég tömeggyilkos


A merénylő szerint a norvég társadalom bizonyos mértékig nővé változtatta

A szomszédok szerint a merénylő anyja idős és törékeny, de korábban kifejezetten barátságos nő volt, aki gyakran beszélgetett idegenekkel, és lenyűgözték a külföldiek. Wenche Breivik második férje katonatiszt volt, akiről Breivik látszólag azt gondolta, hogy "jófej pasas", de naplójából kiderült, hogy titkon utálta. Azzal vádolta a férfit, hogy megfertőzte az anyját egy ismeretlen nemi betegséggel, amely egyébként átterjedt egyik féltestvérére is.

Bizarr naplójában a merénylő azt is leírja, hogy az anyja és a testvére szégyent hozott az egész családjára. "Ez olyan család, amelyet tönkretett a feminista szexuális forradalom" - olvasható a naplóban.

Breivik kifejti a naplóban, hogy a norvég liberalizmus és engedékenység túl nagy szabadságot adott neki, és "bizonyos mértékig nővé változtatott" - írja az Independent. Egyes elemzők már felállítottak egy teóriát, amely szerint Breiviknek szexuális zavarai lehetnek. Azzal érvelnek, hogy valószínűleg tudat alatt az erőszakkal kompenzálta szexuális zavarait. A szakértők szerint erre utal a fegyverek szeretete, ezzel akarta ugyanis erősíteni a férfiasságát.

Luxusprostituáltra is költött

Breivik kilenc évig készült a tömeggyilkosságra, és állítólag minden évben vásárolt egy 1979-es évjáratú francia bort, amelyet mindig szilveszterkor bontott ki és ivott meg a családjával. "Küldetése" közeledtét ünnepelte.

Bár szexuálisan erkölcstelennek tartotta a családját, Breivik saját bevallása szerint kétezer eurót költött egy luxusprostituáltra a merénylet előtti héten.

Az, hogy pontosan miből élt a mészárlásig, rejtély. Bankszámlájára 2007-ben 80 ezer eurónak megfelelő összeget fizetett be, így megtehette, hogy ne dolgozzon.

"Most befejeztem" - a Verdens Gang című norvég lap csütörtöki száma szerint ezek voltak Anders Behring Breivik első szavai az Oslóhoz közeli Utöya szigetén rendezett múlt pénteki vérfürdő után, amikor a rendőrök őrizetbe vették.

Az NTB norvég hírügynökség úgy értesült, másodpercekkel az őrizetbe vétel előtt a közelben tartózkodó elitegység tagjai már célba vették, hogy ártalmatlanná tegyék vagy megöljék. Amint azonban az egyik rendőr meggyőződött arról, hogy Breiviknél nincs fegyver, és nincs rajta robbanószerkezet, a tűzparancsot az utolsó pillanatokban visszavonták.

A pénteken elkövetett merényletek után Anders Behring Breiviket hétfőn, délután egy órakor hallgatta meg a bíróság. Breivik elismerte tettét, de azt mondta, hogy büntetőjogi értelemben nem tartja magát bűnösnek.

Az ügyészség most azt mérlegeli, hogy megvádolják-e az egyelőre terrorizmussal gyanúsított férfit emberiség elleni bűncselekménnyel is, amely akár harminc év börtönnel is büntethető.

A hétfői tárgyalásról bővebben ebben a cikkünkben olvashat, a merényletről szóló összes cikkünket pedig ezen az oldalon találja.