Több mint ötvenen haltak meg az elmúlt száz év legnagyobb esőzésében Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Több mint félméternyi eső esett az elmúlt napokban Dél-Koreában. Szöul közelében legalább 67-en meghaltak vagy eltűntek a heves esőzések okozta földcsuszamlásokban és áradásokban.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 53 ember vesztette életét és 14 tűnt el már Dél-Koreában a heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban az elmúlt két napban - írja az Ázsia híreivel foglalkozó Gulfnews.com weboldal. Csütörtökön újabb esők áztatták a térséget, a hatóságok a védelmi minisztérium és a rendőrség segítségét kérték. Cshuncshon városában, a fővárostól, Szöultól 85 kilométerre keletre négy épületre, köztük két kisebb szállodára zúdult sárlavina.

A helyi média szerint harmincöt diák és mintegy negyven turista volt a két hotelban. A mentőcsoportok tizenhárom holttestet találtak az épületek romjai alatt. Mintegy kéttucatnyian megsérültek. A halottak közül hatan a helyi általános iskolában önkéntes munkát végző diákok voltak, akiknek szállását a sár és a törmelék elárasztotta. A térségben két napja megállás nélkül esik az eső, amely meglazította a talajt, és földcsuszamlást okozott.

Még sosem esett ennyi eső Dél-Koreában

Az elmúlt két napban csaknem 530 milliméter csapadék esett a dél-koreai fővárosban és környékén. Meteorológusok szerint további csapadékra lehet számítani. Szöulban teljes a káosz, a vonatok nem járnak, az utakat elárasztotta a víz, a metróállomások úszómedencékké váltak.

Földcsuszamlásokról, összedőlt házak százairól, városi közlekedési káoszról, áramkimaradásokról, elárasztott utcákról, utakról, lakónegyedekről szólnak a hírek. A főváros közepén áthaladó Han folyó több hídját le kellett zárni, és számos vasútvonalon is szünetel a forgalom. Több mint 4500 embernek kellett elhagynia otthonát, és sok házban nincs áram. A károk várhatóan dollárszázmilliókra rúgnak majd a szakértők szerint.

Szöulban csak szerdán 301,5 milliméternyi esőt mértek, ennyi még sohasem esett ott júliusban. Az előző rekord 296,4 milliméter volt 1987. július 27-én. A mérések kezdete, 1907 óta nem volt ekkora özönvíz Dél-Koreában.

Forrás: AFP