Akik sakkban tartják a csőd szélére szorult Amerikát

Vágólapra másolva!
Hiába gyűrte le Barack Obamát és a rivális demokratákat, az amerikai képviselőház republikánus elnökének, John Boehnernek most a saját embereivel gyűlt meg a baja. A drámai fordulatokban bővelkedő adósságplafon-vitában néhány tucatnyi keményvonalas republikánus képviselő szavára figyel mindenki, miközben továbbra sincs megoldása az Egyesült Államok csődjével fenyegető konfliktusnak.
Vágólapra másolva!

A republikánus John Boehner alig több mint fél éve áll az amerikai képviselőház élén, de máris közel került egy hatalmas politikai diadalhoz. Ő volt az, aki ragaszkodott hozzá, hogy az adósságplafon megemelését kísérje egy átfogó költségvetési megszorító csomag, amit a rivális demokraták elfogadtak. Ő volt az is, aki a hónapokon át tartó költségvetési tárgyalásokon amellett kardoskodott, hogy a csomag kizárólag kiadáscsökkentésekből álljon, és ebben is az adóemeléseket követelő demokraták fölé kerekedett. Most ugyanis, hogy az Egyesült Államok várhatóan néhány nap múlva (az amerikai pénzügyminisztérium számításai szerint augusztus 2-án) eléri az adósságplafont, sürgetővé vált egy csomag elfogadása, és a terítéken lévő javaslatok mindegyike a kiadások lefaragásával számol, az adók emelésével nem.

Minden oka meglenne tehát Boehnernek az örömre, a győzelmet azonban épp a saját párttársai vehetik el tőle. A képviselőházat uraló republikánus frakciónak ugyanis van egy olyan csoportja, amely szembemegy vele. Az amerikai sajtó leegyszerűsítve újoncoknak hívja őket, többségük ugyanis a tavaly novemberi félidős választáson nyerte el tisztségét. Összesen 87-en vannak, és legtöbbjük a szigorú költségvetési megszorítások ígéretével nyerte el a választók bizalmát. Többségük kötődik a Tea Party nevű konzervatív mozgalomhoz is, amely az állami kiadások drasztikus csökkentését követeli.

Egy rövid távú megoldás

Az újoncok közül most sokan azt mondják, hogy választóik elárulásának tekintenék azt, ha megszavaznák azt a költségvetési csomagot, amelyet Boehner beterjesztett a képviselőház elé. A házelnök az után állt elő a javaslattal, hogy múlt hét végén összeomlottak a Barack Obama elnökkel folytatott tárgyalások egy nagyszabású, tíz évre szóló, közel négyezer milliárd dolláros csomagról. A képviselőházi elnök hétfőn tette közzé a saját javaslatát, amelynek lényege, hogy közel ezermilliárd dollárral emelnék meg az adósságplafont, amelyet egy 1200 milliárdos kiadáscsökkentés kísérne, továbbá felállna egy kétpárti bizottság, amely jövőre újabb megszorításokra tenne javaslatot.

Ez egy rövid távra szóló megoldás, amelyet nemcsak a Fehér Ház és a törvényhozási demokraták utasítanak el, hanem az újonc republikánusok egy része is. Utóbbiak egy része keményebb megszorításokat követel, míg mások már önmagában az adósságplafon felemelését is ellenzik, és nem hatják meg őket azok a pénzügyminisztérium és számos közgazdász által kiadott figyelmeztetések, hogy a fizetésképtelenségnek beláthatatlan következményei lennének az amerikai gazdaságra.

Forrás: Pethő András [origo]
Forrás: Pethő András [origo]

Nagy csaták dúlnak a törvényhozásban

A republikánus frakción belüli ellentét akkor vált egyértelművé, amikor a frakció vezetése elkezdte számolgatni, van-e elegendő szavazat a Boehner-féle javaslat elfogadásához. A képviselőház teljes tagsága 435, ebből 242 republikánus, tehát papíron biztos többséggel rendelkeznek. Még az is a kezükre játszik, hogy nemrég bizarr szokásai miatt lemondásra kényszerült a demokrata Anthony Weiner, két másik demokrata pedig kórházi kezelés miatt van tartósan távol (köztük a fejlövést túlélő Gabrielle Giffords). Rajtuk kívül a hiányzók között van még egy republikánus képviselő is, így jelenleg maximum 431 fős képviselőházzal lehet számolni. Boehner házelnökként akkor szavaz, ha döntetlen az eredmény, ami azt jelenti, hogy a 240 aktív republikánus képviselő közül 216-nak kellene felsorakozni a Boehner-féle javaslat mögött ahhoz, hogy biztos legyen az elfogadtatása.

Hogyan hívják a postahivatalokat?

Nem tudni, hogy pontosan mekkora arányban vannak a tiltakozók a frakción belül, de az elmúlt napok azt mutatják, hogy Boehner nem érzi elég biztosnak a támogatást, hogy bevigye a javaslatot szavazásra. Eredetileg a szerdai nap volt kitűzve, de aztán áttették csütörtökre, és az utolsó pillanatban azt is lefújták. A fordulat egyszerre illett egy drámába és egy vígjátékba, a képviselőház termében ugyanis már órák óta zajlott az egész világsajtó által feszülten figyelt vita a költségvetési csomagról, majd a szavazás váratlan lefújása után hirtelen átváltottak egy másik napirendre, amely arról szólt, hogyan nevezzenek el különböző postahivatalokat az országban.

Annak ellenére nem érezte biztosnak a támogatást a republikánus vezetés, hogy Boehner és a frakció vezetése napok óta győzködi a tiltakozó vagy bizonytalan képviselőket. Pedig a simulékony modorú, az érzelmei kimutatásától sem félő házelnök a kiszivárgott információk szerint mindent bevetett a zárt ajtók mögött tartott egyeztetéseken. Próbálta győzködni párttársait nagyobb összejöveteleken és négyszemközti beszélgetéseket egyaránt. Állítólag előfordult, hogy könnyek jelentek meg a szemében (ez nyilvánosan is többször megtörtént már), máskor viszont keményen odaszólt a képviselőknek, hogy "húzzák be a sorba a seggüket". Láthatóan egyik módszer sem bizonyult túl sikeresnek, és nem jártak eredménnyel a csütörtöki próbálkozások sem.

Forrás: AFP/Win Mcnamee
Forrás: AFP/Win Mcnamee

Boehner mindent bevetett

Miközben az ülésteremben ment a vita a költségvetésről, Boehner sorra hívta be magához a meggyőzendő képviselőket, akiket a frakcióigazgató által rendelt pizzával várt az irodájában. A New York Times információi szerint ekkor is próbálkozott könyörgéssel és szidással egyaránt, de végül kénytelen volt elhalasztani a szavazást. Bár a frakcióvezetésnek volt olyan tagja, aki a további győzködés mellett érvelt, Boehner úgy döntött, hogy aznapra befejezi, és pénteken fut neki újra az ügynek.

Külső nyomás alatt a képviselők

Nem világos ugyanakkor, hogy miben bízik a képviselőházi elnök. Nehéznek tűnik az olyan képviselők meggyőzése, akik már sokszor nyilvánosan elmondták, hogy ellenzik a javaslatot. Ráadásul van olyan képviselő is, aki korábban bizonytalankodott ugyan, de épp most határozta el, hogy nemmel fog szavazni. "Eddig csak hajlottam a nemre. Most már egyértelműen nemet mondok" - közölte csütörtökön Tim Scott, aki egyike az egymással összetartó és költségvetési kérdésekben keményvonalas álláspontot képviselő dél-karolinai republikánus törvényhozási tagoknak.

Nagy a külső nyomás is ezeken a képviselőkön. A Tea Party mozgalom több csoportja is tiltakozott a Boehner-féle javaslat ellen, és közölték, elvárják az általuk korábban támogatott képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a csomagot. Ennek a külső nyomásnak az egyik leglátványosabb megnyilvánulása a semmilyen hivatalos tisztséget nem viselő, de a konzervatív republikánusok körében rendkívül népszerű Sarah Palin csütörtöki üzenete. Az egykori alaszkai kormányzó és a 2008-as választás alelnökjelöltje a Facebookon ismét közzétette azt a nyílt levelet, amellyel a tavaly novemberi választás után üdvözölte a győztes konzervatívokat. Az egyértelműség kedvéért vastagítva szedte azokat a mondatokat, amelyeket a mostani helyzetben különösen fontosnak tart. Az egyik így szól: "Soha ne feledkezzetek meg azokról az emberekről, akik Washingtonba küldtek titeket! Soha ne feledjétek, megbíztak bennetek, hogy a helyes dolgot fogjátok tenni."