Kiakadtak a radikálisok a norvég tömeggyilkos támogatása miatt

Lövöldözés, merénylet, terrorizmus, Norvégia, megemlékezés, Oslo,
Vágólapra másolva!
Soha nem szólítottak fel erőszakra, mindig kiálltak a demokratikus alapelvek mellett, különben is egy őrültről van szó - többek között ilyen érvekkel igyekeznek elhatárolódni a Norvégiában 76 embert meggyilkoló Anders Behring Breiviktől azok az európai és amerikai radikális muszlimellenes honlapok, publicisták és szervezetek, amelyeket ihletőjének nevezett meg a tömeggyilkos. A naplójában megemlített magyarok azzal próbálják bizonyítani, hogy milyen távol állnak tőle, hogy Breivik szabadkőművességhez és Izraelhez való vonzódását emlegetik.
Vágólapra másolva!

"Tökéletes választás" - írta a múlt pénteken Oslóban és az Utöya-szigeten 76 embert meggyilkoló norvég Anders Behring Breivik a támadások idején interneten közzétett 1500 oldalas nyilatkozatában az amerikai Robert Spencerről, a Jihad Watch (dzsihádfigyelő) muszlimellenes honlap vezetőjéről.

Breivik számos muszlimellenes publicistát és bloggert emleget ihletőjeként vagy biztosít támogatásáról írásában, és több tucat európai radikális szervezetet - köztük magyarországiakat is - felsorol mint lehetséges szövetségeseit Európa muszlim befolyás alóli felszabadításában. Több szervezetnek írt e-mailt is gyilkos támadásai előtt. Emiatt számos országban indult nyomozás Breivik lehetséges kapcsolatainak felderítésére, és az események felszították a vitát a bevándorlás- és muszlimellenességet hangoztató mozgalmak felelősségéről.

"Bármilyen bolond hivatkozhat akárkire"

Az érintettek dühösen igyekeznek elhárítani a felelősséget és elhatárolódni Breiviktől és tettétől. Előszeretettel emlegetik, hogy Breivik rajtuk kívül hivatkozik olyan, tőlük ideológiailag távol álló emberekre, mint Gandhi, Churchill vagy éppen Orwell, és azt hangoztatják, hogy a férfi őrült vagy pszichopata.

"Nincs mit csinálnom ezzel, bármilyen bolond hivatkozhat akárkire mint ihletőjére, de ez nem jelenti azt, hogy az adott személy, akire hivatkozik, bármiért is felelős lenne. Botrányos és sértő, hogy a szörnyű tragédiát... sokan arra használják, hogy elhallgattassák az ellenállást egy radikálisan elnyomó eszmével szemben" - mondta a BBC World Service rádiónak (a 8. perctől, angolul) a már említett Spencer, akire több tucat alkalommal hivatkozik Breivik.

Spencert és a többieket is sokan kérdőre vonták a tömeggyilkos velük vállalt eszmei rokonsága miatt. Spencer a BBC-nek erre azzal a kérdéssel reagált, hogy Charles Manson (hírhedt amerikai gyilkos szektavezér, aki zavaros ideológiáját többek között a Beatles egyik dalából vezette le) tettei miatt vajon Paul McCartney-t is felelősségre kellett volna vonni? "Nincs semmi az írásaim között, amivel mások elleni erőszakra buzdítottam volna" - állította Spencer.

"Megsemmisíteni a dzsiháddal szembeni ellenállást"

Szintén felbukkan Breivik írásában a muszlimellenes és ezzel párhuzamosan erősen Izrael-párti ideológiát követő Pamela Geller, aki elsősorban a 2001-es terrortámadásokban lerombolt New York-i World Trade Center közelébe tervezett, sok vitát kiváltó muszlim vallási központtal szembeni ellenállásáról ismert. "Mindig kiálltunk az emberi jogok, a törvényes rend, az emberi méltóság, a szólásszabadság, a lelkiismereti szabadság és az egyenlőség mellett. Nem bujtogatunk erőszakra... Azzal, hogy azt állítják, hogy gyilkosságokhoz vezet, megpróbálják megsemmisíteni a dzsiháddal szembeni ellenállást" - írta a Breiviket "Anders, a barbár" néven említő Geller, aki naponta hat-tíz, zömében muszlim szélsőségesek által elkövetett terror- és bűncselekményekről szóló hírt, illetve az iszlám térnyerést taglaló bejegyzést közöl blogján, az Atlas Shrugs-on (Atlasz vállat von).

Forrás: youtube.com

Többekkel együtt tisztességes embernek nevezi Breivik a flamand függetlenséget szorgalmazó belga jogász és publicista Paul Belient, a belga konzervatív Brussels Journal alapítóját, aki egyben a holland Geert Wilders, az iszlámellenes populista Partij voor de Vrijheid (PVV, Szabadságpárt) vezetőjének egyik tanácsadója. A Brussels Journal lapjain több bejegyzés is megjelent a norvégiai támadásokról. Az egyikben arról írnak, hogy Breivik a "videojátékok táplálta dühét", részben a multikulturalizmus által létrejött radikális változások körüli vita hiánya okozta. A lap szerint ennek oka, hogy aki a kritizálni meri az iszlámot, arra egyből rásütik a nácizmus bélyegét.

Megvetendő próbálkozás

A blogot érték is támadások több lapban (a német Spiegelben és a brit Guardianban), elsősorban egyik Fjordmann néven író szerzője miatt, akinek írásait jelentős részben átvette írásában a tömeggyilkos. A Brussels Journal szerint azonban ezzel csak hitelteleníteni és besározni akarják a konzervatív politikai publicisztikákat. "Egy kísérlet arra, hogy a politikai ideológiák bűncselekményekhez társításával az elhallgattassák a politikai gondolkozást" - írták.

Kategorikusan elutasítják, hogy bármelyik írójuk valaha is politikai erőszakra szólított volna fel, legfeljebb megállapították, hogy várható az erőszak folytatódása. "Megvetendő az arra irányuló próbálkozás, hogy a (Brussels) Journalt és szerzőit anarchista bűnözőkkel kapcsolják össze" - olvasható a lap írásában.

A holland Geert Wilders is bejegyzést írt az ügyben, amelyben őrültnek nevezi Breiviket, és kijelenti, sem ő sem pártja nem tehető felelőssé "egy magányos idiótáért, aki kifordította és megerőszakolta a szabadságszerető, iszlamizálódás elleni eszméket", bár Wilders és pártja is többször felbukkan a norvég naplójában. Szerinte pártja soha nem szólított fel erőszakra, és soha nem is fog, "demokratikus és erőszakmentes módszerekkel harcolunk a társadalom további iszlamizálódása ellen". A blog egy másik szerzője ugyanakkor Breivikhez hasonlóan a multikulturalizmust bírálja.

Az oszmán hódítás és a muszlim bevándorlás jelenlegi helyzetét párhuzamba és fókuszba állító Gates of Vienna blog elveti, hogy Breivik őrült vagy holdkóros lenne, ők egyenesen pszichopatának nevezik a norvégot, aki feltehetően két alkalommal hozzá is szólt a blogon megjelent bejegyzésekhez.

Breivik a magyar szervezetek közül a Jobbikot, a Magyar Igazság és Élet Pártját és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) is felsorolja a kelet-európai szélsőjobb pártok között, és utóbbinak is elküldte utolsó levelét a támadás előtt. A HVIM közleményében az elhatárolódás mellett azt emeli ki, hogy Breivik támogatta Izraelt és a cionizmust, és elhatárolódásra szólították fel emiatt többek között Izraelt is. Vona Gábor, a Jobbik vezetője elmebetegnek nevezte Breiviket, akivel - mint a Kossuth rádiónak mondta - nem vállal semmilyen közösséget, de pártja fenntartja bevándorlással kapcsolatos kritikáit.

Van, aki mégis közösséget vállal

Volt olyan politikus is, aki nyíltan kiállt Breivik eszméi mellett. Olaszországban Mario Borghezio, a bevándorlásellenes Északi Liga - Silvio Berlusconi kormányfő pártjának egyik koalíciós partnere - egyik parlamenti képviselője jónak, egyes esetekben kitűnőnek nevezte Breivik eszméit, miközben azért a véres cselekményt elítélte. Borghezio egyetértett Breivikkel, hogy szemben áll az iszlámmal. "Európa feladta, mielőtt harcba szállt volna saját eliszlamizálódásával szemben" - mondta róla Borghezio. Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front kizárta azt a tagját, aki blogjában "a Nyugat legfőbb védelmezőjének" nevezte Breiviket.

A szélsőségesen iszlámellenes brit English Defence League (EDL) mozgalom vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az esemény egy figyelmeztetés, hogy ha a felhalmozódó dühöt nem lehet demokratikus keretek között levezetni, akkor az olyan "szörnyetegeket eredményez, mint ez a holdkóros".