Válságülést kezdett a szerb parlament a koszovói incidensről

Vágólapra másolva!
Rendkívüli ülésre ült össze a szerb parlament szombaton, hogy megvitassa a szerbek lakta Észak-Koszovóban kialakult helyzetet.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli ülésen, amelyet a szerb kormány kérésére hívtak össze, a képviselők várhatóan nyilatkozatot fogadnak el, amelyben a dokumentum tervezete szerint azzal vádolják meg a pristinai hatóságokat, hogy "erőszakkal próbálták meg megváltoztatni a kialakult helyzetet".

A parlament kérni fogja a szerb kormánytól, hogy védje meg a Szerb Köztársaság és a koszovói nép érdekeit, amíg a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd útján megoldást nem találnak a helyzetre.

A válság hétfőn robbant ki, miután a pristinai kormány különleges rendőri egységeket vezényelt két észak-koszovói határállomásra, hogy ott vám-, illetve rendőri ellenőrzést kezdjenek a szerb áruk importjára vonatkozó tilalom betartatására. Az észak-koszovói szerbek erre eltorlaszolták a határállomásra vezető utakat, az egyiket, a jarinjeit szerda este több száz símaszkos fiatal felgyújtotta.

A rendőrség és a szerbek közötti incidensben egy koszovói rendőr életét vesztette. A NATO koszovói hadereje (KFOR) csütörtökön ellenőrzése alá vonta a két határőrállomást, hogy megakadályozza az erőszakos cselekmények kiszélesedését.

Koszovó függetlenségének 2008-ban történt egyoldalú és Szerbia által el nem ismert kikiáltása óta most először történt, hogy a pristinai hatóságok ellenőrzésük alá vonták a többségükben szerbek lakta régiót.