Művészeti ágnak nyilvánította a bikaviadalokat a spanyol kormány

2011.07.31. 22:59

Újraéledtek a bikaviadalokat övező viták Spanyolországban, miután a kormány művészeti ágnak és kulturális terméknek nyilvánította a látványosságot. A bikaviadalok rajongóinak tetszik a döntés, de az állatvédőket felháborította.

Művészeti ágnak és kulturális terméknek nyilvánította bikaviadalokat a spanyol kormány, és bejelentették, hogy ezentúl nem a belügyminisztérium foglalkozik a bikaviadalokkal, hanem a kulturális tárca lesz felelős a terület "fejlődéséért és védelméért" - írja a Guardian.

A döntés megosztotta a spanyol közvéleményt. Tavaly Katalóniában már betiltották a viadalokat, ezért a támogatók - akik szerint a bikaviadal a spanyol hagyomány és kulturális identitás szerves része - azt remélik, hogy a kormány mostani döntésével elejét veszi a további korlátozásoknak.

Az ellenzéki, konzervatív párt ellenezte a kormány döntését, egy másik, a bikaviadalokat ellenző politikai párt szóvivője szerint pedig a kormány "teljesen nonszensz" döntést hozott, ami "a középkorba visz vissza minket". A viadal-ellenes szervezetek azt remélik, hogy a katalán példát több tartomány is követni fogja.

Az El País című lap tavalyi felmérése szerint a spanyolok 60 százaléka nem élvezi a bikaviadalokat, de 57 százalékuk nem értett egyet azzal, hogy Katalóniában betiltották őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK