Bűnösnek vallotta magát a magyar fiatalok halálát okozó kormányos Philadelphiában

Philadelphia, vízi baleset, Duck boat
Vágólapra másolva!
Gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösnek vallotta magát hétfőn Philadelphiában az a kormányos, aki tavaly nyáron a Delaware folyón vízi balesetet okozott, amelyben két magyar fiatal életét vesztette. Több mint három év szabadságvesztésre ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek vallotta magát hétfőn az a kormányos, akinek a hajója tavaly 2010 júliusában ütközött egy magyar diákokat is szállító kacsahajóval a Delaware folyón. A balesetben két magyar fiatal halt meg. A 35 éves Matt Devlint hajón elkövetett, halált okozó kötelességszegéssel vádolják, ami hajózási jogban a gondatlanságból elkövetett emberölés kategóriájával egyenértékű. A szövetségi törvények értelmében Devlint 37-46 havi szabadságvesztéssel sújthatják.

A 2010. július 7-én Philadelphiában történt balesetben a Devlin által kormányzott tolóhajó által mozgatott uszály legázolt egy kétéltű turistahajót. A kacsahajó harmincöt utasa és kétfőnyi személyzete a vízbe zuhant. A szerencsétlenségben a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette. Egy mosonmagyaróvári gimnázium nyelvgyakorlaton lévő diákcsoportja utazott a turistahajón.

Telefonált és internetezett

A nyomozók szerint az uszályt kormányzó Devlin többször is mobiltelefonon beszélt a családjával egy sürgős ügy miatt, miközben a kirándulókat szállító kacsahajó a Delaware folyón vesztegelt. A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság júniusi vizsgálati jelentése szerint a kormányos internetezett is munkája közben (erről bővebben itt olvashat).

Devlin a műszakja folyamán a vizsgálat szerint huszonegy mobiltelefon-hívást intézett, és a vállalati laptopon több mint két órán át szörfözött az interneten. A balesetet megelőző tizenkét percből tízet töltött telefonálással. Akkor is a készüléken beszélt, amikor a lehorgonyzott kacsahajó kapitánya megpróbálta rádión figyelmeztetni. A kormányos azzal védekezett, hogy a hatéves fiának váratlanul megromlott egészségi állapota miatt volt kénytelen telefonálni.

Az ügyészség júliusban közölte, hogy Devlin kész bűnösnek vallani magát, és visszaadni a parti őrség által kibocsátott hajózási engedélyét. Az ügyben az ítélethirdetést november 1-jére tűzték ki. A két elhunyt magyar fiatal hozzátartozói beperelték Philadelphia városát, a balesetben érintett két jármű üzemeltetőjét, és másokat is.