Épelméjű a norvég tömeggyilkosság gyanúsítottja egy szakértő szerint

Kép leírása: Norvégia, merénylet, terrorizmus, a bíróságra szállítják Anders Behring Breiviket, a atámadássorozat elkövetőjét
Vágólapra másolva!
Bonyolult volt megszervezni és végrehajtani a két héttel ezelőtti oslói robbantást, és az azt követő utoyai mészárlást, ezért valószínűleg épelméjű a norvégiai tömeggyilkossággal gyanúsított Anders Behring Breivik. Erről az elmeállapotát vizsgáló bizottság vezetője nyilatkozott, a hivatalos álláspontra novemberig kell várni.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg épelméjű a norvég tömeggyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik az állapotát vizsgáló bizottság vezetője szerint, a szakértő úgy véli, hogy Breivik a támadás idején képes volt kontrollálni az eseményeket, ezért nem őrült - írja a brit Guardian.

A múlt héten a norvég királyi ügyészség legmagasabb rangú tagja csütörtökön bejelentette, hogy 2012 előtt nem kezdődhet meg a két héttel ezelőtti, 76 halálos áldozatot követelő norvégiai tömeggyilkosságok gyanúsítottjának pere, Breivik elmeállapotáról novemberig kell elkészülnie a szakvéleménynek. Ha őrültnek nyilvánítják, büntetőjogilag nem vonható felelősségre.

A norvég törvényszék orvostani bizottságának vezetője szerint a július 22-i támadás annyira pontosan volt megtervezve és végrehajtva, hogy nehezen elképzelhető, hogy egy pszichikai problémákkal küszködő ember képes lett volna rá. A bizottság korábban két pszichiátert rendelt ki Breivik mellé, az ő feladatuk lesz a gyanúsított épelméjűségének megállapítása.

A bizottság vezetője szerint pszichotikus betegek csak egyszerű feladatokat képesek megoldani. Még Oslóból az utoyai ifjúsági táborba való eljutás is komoly problémákat okozna egy beteg embernek - idézi a Guardian a norvég szakértőt. Breivik éveken át tervezte az oslói robbantást és az utoyai mészárlást.