Bin Laden erődjének másolatában készültek a likvidálásra az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Észak-Karolinában felépítették Oszama bin Laden erődjének a mását, Pakisztánba behatoló helikopterekkel fedezték a terroristavezér elleni akciót, amelyben egy kutyának is volt szerepe - derül ki a New Yorker cikkéből, amely a bin Laden elleni akciót rekonstruálja.
Vágólapra másolva!

Az Oszama bin Laden megöléséért indított katonai akció előtt Észak-Karolinában felépítették a terroristavezér abbottabadi házának mását, ahol öt napig tréningeztek az akciót végrehajtó SEAL különleges egység tagjai - derül ki az idén májusi akciót és előzményeit részletesen feldolgozó New Yorker cikkéből.

A cikk szerint két és fél hetet töltött el az amerikai vezetés annak az eldöntésével, hogy hogyan hatoljanak be bin Laden erődjébe. Felmerült az is, hogy a helikopterekkel kiteszik a különleges egységet Abottabad közelében, majd gyalog közelítik meg az erődöt, de az is, hogy egy alagutat ásnak a házig. Ezt végül a magas talajvízszint miatt elvetették. Végül amellett döntöttek, hogy a közvetlenül helikopterekkel közelítik meg az épületet.

Mivel nem tartották biztonságosnak a pakisztáni titkosszolgálattal való együttműködést, négy MH-47 Chinooks katonai szállítóhelikopterrel biztosították az akciót. Barack Obama az utolsó pillanatban döntött erről, mert csak így látta biztosítottnak, hogy kijusson Pakisztánból az akciót végrehajtó egység.

Két helikopter a pakisztáni-afgán határnál várakozott, míg kettő behatolt Pakisztánba, és egy kiszáradt folyómederben várakoztak, járó rotorral. Eközben az akció irányítói folyamatosan figyelték, hogy beavatkoznak-e pakisztáni harci gépek a bin Laden elleni akcióba.

"Istenért és a hazáért - Geronimo, Geronimo, Geronimo. Az ellenség megölve" - így jelentette az akció egyik résztvevője az eseményeket a Fehér Házból követő Obamának, amikor megölték bin Ladent (a "Geronimo" kódszó azt jelentette az akcióban, hogy megtalálták bin Ladent). Obama erre csak ennyit mondott: "Elkaptuk."

A cikkből az is kiderül, hogy Obama csak akkor tudta meg, hogy egy kutya is részt vett az akcióban, amikor az akciót végrehajtó egységgel találkozott. A Cairó fedőnévre hallgató kutya feladata az volt, hogy rejtett ajtókat keressen Bin Laden erődjében. "Volt egy kutya is? Találkozni akarok vele" - szakította félbe a beszélgetést Obama. "Ha találkozni akar vele elnök úr, akkor azt tanácsolom, vigyen szájkosarat" - válaszolta erre tréfálkozva az egyik résztvevő, majd a szomszéd szobában várakozó malinois-hoz vezette Obamát.