Diktátorként viselkedik egy osztrák EP-képviselő szerint Orbán

Tisztújító kongresszus, Millenáris Park, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament osztrák zöldpárti képviselője a fehérorosz elnökhöz hasonlította és diktátornak nevezte Orbán Viktort, amiért jogi felelősségre vonást tervez a volt magyar miniszterelnökökkel szemben. A magyar kormány terveit a Fidesszel együttműködő német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik képviselője is kritizálta.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament osztrák képviselője diktatúrához hasonlította a magyar kormányt, amiért azt tervezi, hogy perbe fogja elődeit - írja az Austrian Independent hírportál. Ulrike Lunacek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök "ugyanúgy politizál", mint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, akit a képviselőnő Európa utolsó diktátorának nevezett.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a múlt héten közölte, hogy a kormány tervei szerint fel fogják kérni az alkotmányügyi bizottságot, hogy találja meg a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, illetve szakminisztereik felelősségre vonásának jogi eszközeit, vagy ha nincs ilyen, akkor hogyan lehet megteremteni azokat. Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az államadósság emelkedésének okát vizsgáló parlamenti albizottságban Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök és szakminisztereik "nem tudtak kielégítő magyarázatot adni" az adósságráta 53-ról 82 százalékra emelkedésére.

Az osztrák Zöldek európai parlamenti frakciójának vezetője az ügyről az osztrák Ö1 rádiónak adott interjújában azt mondta: "Csak a diktátorok viselkednek így. Ez a kezdeményezés újabb bizonyíték arra, hogyan használja ki Orbán pártszövetségének kétharmados parlamenti többségét."

Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Johannes Hahn is aggodalmát fejezte ki az Orbán-kormány legutóbbi tervei miatt. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője közölte, hogy meg van győződve arról, hogy az Európai Unió vezetői és az Európai Bizottság alaposan ellenőrizni fogja a törvénytervezetet. "Az alkotmányos politikai berendezkedés egyik fő szempontja, hogy az emberek támaszkodhatnak a törvényekre" - mondta Hahn, hozzátéve, hogy erős kétségei vannak a visszamenőleges beavatkozás miatt.

Elmar Brok az Ö1 rádiónak azt mondta, el tudja képzelni, hogy a magyar kormány végül le fog tenni arról a tervéről, hogy bíróság előtt vonja felelősségre a volt miniszterelnököket Magyarország jelenlegi gazdasági helyzete miatt. Az európai parlamenti képviselő, akinek pártja a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), amely együttműködik a Fidesz-frakcióval, azt várja, hogy - mint mondta - a magyar parlament rádöbben arra, hogy nincs jogi alapjuk az Orbán által előirányozott pereknek.

Egy alkotmányjogász szerint Szijjártó ötlete szokatlan, egy vezető kormányzati tisztviselő pedig azt mondta az [origo]-nak, hogy bajban lenne az Igazságügyi Minisztérium, ha törvényt kéne csinálnia Szijjártó felvetése alapján. Az [origo] erről szóló részletes cikkét itt olvashatja.