Fegyveres radikálisok miatt készültségben Koszovóban a KFOR

Vágólapra másolva!
Készültségbe helyezett egy páncélos egységet a Koszovóban békefenntartó feladatokat ellátó KFOR, miután egyre nő a feszültség a szerbiai áruk importjának tilalma és két helyi határátkelő feletti ellenőrzés miatt. Koszovó északi, szerbek lakta részén a múlt hét elején lángoltak fel az indulatok, a szerbek által emelt útakadályokon egyre több ember gyülekezik.
Vágólapra másolva!

"Mindenkit arra kérek, hogy minél nagyobb számban gyűljünk össze, és békés módon fejezzük ki akaratunkat és céljainkat, hogy a koszovói állam ne vethesse meg a lábát ezen a területen" - mondta körülbelül 2000 szerb előtt Goran Bogdanovic, Szerbia Koszovóért felelős minisztere a tartomány északi, szerbek lakta részén rendezett demonstráción kedden, a B92 szerb rádió hírportálja szerint.

A térségben egyre feszültebb a helyzet, miután a pristinai kormány júliusban betiltotta a Szerbiából származó áruk importját, és a múlt héten saját rendőreivel szállt meg két, korábban a helyi szerbek által ellenőrzött átkelőhelyet - Brnjaknál és Jarinjénál. Azt gyanították ugyanis, hogy az ott szolgáló szerb nemzetiségű rendőrök szemet hunynak a szerbiai áruk behozatala felett.

A lépés felháborodást keltett a helyi szerbek körében, akik eltorlaszolták a határállomásra vezető utakat, az egyiket, a jarinjeit szerda este több száz símaszkos fiatal felgyújtotta, Brnjaknál pedig leromboltak egy létesítményt. Az incidensben egy koszovói rendőr életét vesztette. A feszült helyzetben a térségben állomásozó KFOR-katonák átvették az átkelők feletti ellenőrzést, és zárt katonai területté nyilvánították a térséget. Az úttorlaszok közül is többet felszámoltak, elsősorban azokat, amelyek akadályozták őket abban, hogy eljussanak észak-koszovói támaszpontjaikra.

A Szerbiától 2008-ban egyoldalúan elszakadó, zömében albánok lakta, de az északi részén számottevő szerb kisebbséggel rendelkező tartományban békefenntartó feladatokat ellátó KFOR kedden egy páncélosegységet is készenlétbe helyezett, "a fegyverekkel és robbanószerekkel rendelkező radikálisok jelentette kockázatok miatt".

Az importtilalom miatt Koszovó szerbek lakta térségében a boltokban egyre fogy a hús és a cukor, az emberek lisztet és élesztőt vásárolnak fel. Kevés az ásványvíz, és a mitrovicai kórház orvosai is gyógyszerhiánytól tartanak - jelentette vasárnap az AFP. A szerb kormány segélyszállítmányt indított a térségbe, ám a NATO-katonák kedden lezárták a jarinjei átketőt, és semmilyen árut szállító járművet nem engednek át rajta a B92 szerint. Az ügyben az EU igyekszik közvetíteni a felek között, egyelőre kevés sikerrel.

A NATO közben megerősíti a Koszovóban állomásozó erőit. Az erősítést Erhadr Buehler KFOR-parancsnok kezdeményezte. A B92 szerb rádióadó hírportálja szerint körülbelül 700 főt küldenek. Carmen Romero NATO-szóvivő szerint az erősítést nem azért küldik, mert romlott volna a helyzet a tartományban, hanem mert a térségbe vezényelt csapatoknak pihenésre van szükségük. A térség északi részén egyre feszültebbé váló helyzettel kapcsolatban Romero közölte, a NATO pártatlan igyekszik maradni, és tagadta, hogy a pristinai kormány kedvére cselekedne.

A koszovói misszióban magyar katonák is részt vesznek, a KFOR alakulatához 5. váltásként induló katonák búcsúztató ünnepségét kedden tartották Szolnokon.