Japán pszichiátereket kért a norvég tömeggyilkos

Anders Behring Breivik, norvégia, merénylet, lövöldözés, Oslo robbantás, Utoya sziget
Vágólapra másolva!
Azt akarta a norvégiai tömeggyilkos, hogy japán pszichiáterek vizsgálják meg - írja Anders Behring Breivikről a Dagens Naeringsliv norvég lap. Ügyvédje szerint a 76 embert meggyilkoló férfi úgy véli, egy japán ember sokkal jobban megértené őt, mint egy európai.
Vágólapra másolva!

Japán pszichiátereket kért elmeállapota megvizsgálásához a norvégiai tömeggyilkos, Anders Behring Breivik - jelentette több hírforrás is a Dagens Naeringsliv norvég üzleti napilapra hivatkozva. Breivik ügyvédje, Geir Lippestad szerint védence azért kérte, hogy japánok vizsgálják meg, mert vonzónak találja azt, ahogy a japánok viszonyulnak a becsülethez. "Úgy véli, egy japán ember sokkal jobban megérti őt, mint egy európai" - idézte a norvég lap az ügyvédet.

A rendőrség azonban elutasította Breivik igényét. A tömeggyilkos vizsgálatára két norvég pszichiátert kértek fel, akik várhatóan a héten második felében kezdik el a munkát. Erről bővebben itt olvashat.

A brit Guardian szerint Breivik ezenkívül különböző igényeket támasztott a nyomozók felé azért cserébe, hogy információkat adjon át arról a két további terroristasejtről, akikről első meghallgatásán beszélt. Többek között politikai reformot is kért, amelyben kulcsszerepet biztosítanának neki, illetve a norvég és az európai társadalom teljes megváltoztatását, és azt követelte, hogy mondjon le a norvég kormány. Breiviknek voltak kevésbé irreális igényei is, így például cigarettát és civil ruhákat kért.

Breivik azt állította, hogy egy új keresztes lovagrend tagjaként, egy nagyobb összeesküvés részeként követte el a gyilkos támadásokat. A rendőrök eddig nem bukkantak nagyobb összeesküvés nyomára, de folyamatosan vizsgálják lehetséges kapcsolatait.

A 76 halálos áldozattal járó, Oslóban és a közeli Utöya-szigeten július 22-én elkövetett robbantásos és fegyveres támadások gyanúsítottja beismerte a bűncselekmények elkövetését. A rendőrség azt javasolja, hogy a férfi ellen terrorizmus miatt emeljenek vádat, amiért 21 év börtönt is kaphat. A sajtóban ugyanakkor felmerült az is, hogy emberiség elleni bűntett címén is vádat emeljenek ellene, amiért akár 30 évre is ítélhetik.

A norvég tömeggyilkosságról mindent megtalál egy helyen az [origo] tematikus címkeoldalán.