Randidrogokat kimutató műszert fejlesztettek ki Izraelben

Vágólapra másolva!
A két legismertebb randidrog kimutatására alkalmas műszert fejlesztettek ki kutatók Izraelben. A keverőpálcika formájú készülék, ha kábítószerrel érintkezik, elszínezi a pohárban lévő folyadékot. A tervek szerint másfél év múlva kezdődhet meg a sorozatgyártás.
Vágólapra másolva!

A leggyakrabban koktélokba és alkoholmentes üdítőkbe kevert nemierőszak-drogok, vagy más néven randidrogok kimutatására alkalmas műszert fejlesztett ki két izraeli szakember. A Tel-avivi Egyetem vegyészkarán dolgozó Fernando Patolsky és Michael Ioffe szerint a műszer azonnal és 100 százalékos pontossággal képes megmondani gazdájának, ha a két legismertebb randidrog - a ghb (gamma-hidroxi-butirát, vagy közismertebb nevén "Gina"), vagy a ketamin - valamelyike belekerült az italába.

"Mindössze bele kell tenni az italba. A műszer végső formája olyan, mint egy keverőpálcika" - mondta el Ioffe az AFP hírügynökségnek. "Nem is kell a fény felé emelni, a szerkezet azonnal tudatja, ha tudatmódosító került az ember italába" - tette hozzá. A vékony műszer felszív egy keveset a gyanús italból, és összevegyíti azt a két izraeli szakember által szabadalmaztatott speciális vegyülettel.

"Maga a kábítószer lép reakcióba a kémiai anyaggal, így a korábban teljesen tiszta vegyület koszossá válik, és ha fény vetődik rá, azonnal láthatóvá válik az elszíneződés" - magyarázta Ioffe. A két kutató egy sor népszerű koktélon és alkoholmentes üdítőn is kipróbálta a szerkezetet, amely 100 százalékos pontossággal működött.

A szakemberek most azon dolgoznak, hogy a Rohypnol nevű, szintén az áldozatok elkábítására használt randidrogot is képes legyen a műszer azonosítani. Reményeik szerint a szerkezet másfél éven belül kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A gyártóknak csupán annyit kell eldönteniük, hogy a műszer miként jelezze gazdájának, ha forró nyomon van. "Lehet, hogy felvillan rajta egy jelzőfény, vagy egy része forogni kezd, vagy jelet küld az ember mobiltelefonjára, hiszen a lényeg a diszkréció" - mondta a szakember.