"Mintha egy kosztümös buliban lennék" - hol tartanak a győztes arab forradalmak?

Vágólapra másolva!
Szabadon formálhatnak véleményt, nagyobb biztonságban élnek, de a vezetőiket elkergető tunéziaiak és egyiptomiak mégis úgy érzik, lassan változnak a dolgok. Van, aki már amiatt is boldog, hogy biztonságosan sétálhat esténként, más viszont fájlalja, hogy sokan rezignáltan viszonyulnak a forradalmak eredményeihez.
Vágólapra másolva!

Fél év telt el azóta, hogy az évtizedek óta hatalmon lévő egyiptomi és tunéziai elnököt megbuktatták az arab világot megrengető felkelések. Bár azóta nem jutott hasonló sorsra egy közel-keleti uralkodó sem, a tüntetések lendülete még több országban is kitart. Tunézia és Egyiptom viszont már a szabad választásokra készül, és az [origo] kíváncsi volt arra, hogyan vélekednek a helyiek az elmúlt hónapok változásairól.

"Ben Ali peréről vagy az identitásról vitatkoznak" - Tunézia

A Tunéziát 23 éven keresztül irányító Ben Ali 2011 januárjában hagyta el az országot az ellene kitört zavargások miatt, és Szaúd-Arábiába menekült. Távollétében összesen 50 év börtönre ítélték sikkasztás, fegyver- és drogbirtoklás miatt. Az államfő utódja Mohamed Gannúsi lett, azonban mindössze egy hónapig, mert a tüntetések tovább folytatódtak, hogy a hatalomból Ben Ali valamennyi párttársa távozzon.

Február óta Kaid esz-Szebszi az ország miniszterelnöke. Ben Ali bukása óta számos szabadságjogot korlátozó rendkívüli állapot van érvényben, meghatározatlan ideig. A következő alkotmány kidolgozásához október 23-án választják meg az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait, amely az új kormányt is kinevezi.

"Amióta elüldöztük Ben Alit, úgy érzem, nem sok dologban fejlődtünk" - írta az [origo]-nak válaszlevelében egy tunéziai blogger, Lina Ben Menni. Szerinte a média és az igazságszolgáltatás továbbra sem független teljesen. Előbbire azt hozta fel példának, hogy egy riportert azt követően rúgtak ki, hogy interjút készített egy magas rangú belügyminisztériumi hivatalnokkal, míg a Ben Ali elleni bírósági eljárásokat képmutatásnak nevezte. "A régi funkcionáriusok továbbra is szabadok, és megtarthatták kormányzati állásaikat. Az is feltűnt, hogy a rendőrség visszatért az erőszak alkalmazásához" - sorolta. "Viszont azt is érezzük, hogy a tunéziaiak szabadabban fejezhetik ki véleményüket, nincs többé cenzúra az interneten" - tette hozzá.

Forrás: AFP/Mohamed Hossam
Tunéziaiak a forradalom után

Egy másik tunéziai fiatal, Szelim Karrat azt írta e-mailben az [origo]-nak, vegyes érzései vannak a Ben Ali távozása óta eltelt időszakról. "Egyrészt nőtt a szólásszabadság, a társadalmi szféra nagyon aktív lett, sok új szervezet és médium jött létre. Az emberek már nem félnek kimondani a véleményüket" - írta. A politikai átmenet azonban nagyon lassú szerinte, a január óta létrejött, körülbelül száz párt nem tudja megszólítani az embereket, közülük csak négyet-ötöt ismernek. "A közbeszédben pedig továbbra sem foglalkoznak olyan komoly problémákkal, mint a szegénység vagy a munkanélküliség, sokkal inkább Ben Ali peréről vagy az identitásról vitatkoznak" - tette hozzá.

Míg Menni azt írta, azon kívül, hogy nem cenzúrázzák a blogját, és szabadon utazhat, nem sokat változott az élete, addig Karrat szerint erőteljesebben befolyásolták az életét a változások. Tizenegy társával létrehoztak egy olyan szervezetet, amely ellenőrzi a pártokat és a kormányzati döntéseket, és azt is írja, január óta felvállalja politikai és közéleti nézeteit az interneten, és ezekre korábban nem volt lehetősége.

"Remélem Tunéziának sikerül egy igazi demokráciát kiépíteni, ahol minden tunéziai egyenlő" - írta a jövőbeni várakozásairól Menni. Szerinte a forradalomban különösen a fiatalok bizonyították, hogy "nagyszerű emberek". A környezetében élők szélsőségesen tekintenek a jövőre: vannak, akik teljesen reményvesztettek, és vannak, akik nagyon optimisták. "A mentalitás még nem változott meg. Az emberek ugyanúgy érdektelenek maradtak egy új Tunézia felépítésében. Sok idő fog eltelni addig, amíg Tunéziából demokrácia lesz" - írta Karrat, aki szerint a reménykedők mellett azért vannak kevésbé lelkes emberek, mert sokan kevésbé látják át az átalakulás folyamatát.

"Őrülök Mubarak távozásának, de sokan túlzásba vitték" - Egyiptom

A tunéziai forradalom kirobbanása után a legnépesebb arab országban, Egyiptomban is zavargások törtek ki, amelyek hatására az országot 30 éven át vezető Hoszni Mubarak távozott a hatalomból. Az elnök távozása után ideiglenesen a hadsereg vezetőinek legfelsőbb tanácsa vette át a hatalmat. Mubarak ezt követően Sarm-es-Sejkbe utazott, de szerdán Kairóba szállították, hogy megjelenjen az ellene indított peren. A volt elnököt korrupcióval vádolják, valamint azzal, hogy ő utasította a kormányerőket, hogy a tüntetőkre lőjenek.

A katonai tanács hatalomra kerülése után az alkotmányt felfüggesztették, és márciusban azt közölték, hogy fél éven belül demokratikus parlamenti választást tartanak. A választás időpontja azonban továbbra sincs kitűzve, és a zavargások azóta sem értek véget teljesen. A forradalom központi helyszínén, a Tahrír téren júliusban is többezres tüntetések voltak a katonai vezetés ellen, mert a demonstrálók szerint Mubarak elmozdítása óta túl kevés reform valósult meg. Legfőbb követelésük az volt, hogy mentsék fel azokat a magas pozícióban lévő tisztségviselőket, akik még az előző rendszerben kerültek oda. Az elmúlt hónapok békétlenségét jelzi az is, hogy többször is összecsaptak egymással muszlimok és keresztények Kairóban.

Forrás: AFP/Mohamed Hossam
Tüntető egyiptomiak

"Most már minden rendben van, nincsenek már harcok, az emberek visszamentek dolgozni, elcsendesült minden" - mondta telefonon az [origo]-nak egy kairói hostel alkalmazottja. Szerinte egy dolog változott meg a forradalom óta: már mindenki szabad. "Azt csinálsz, amit akarsz" - tette hozzá. Azt mondta, kevesebbet beszélnek már Mubarak elűzéséről, bár most mindenki a tévét nézi a per miatt. Szerinte a gazdaságon még nem látszanak meg a változások nyomai, de mindenki tudja, hogy időbe telik a gazdaság fellendítése. A turizmus sem esett vissza a forradalom miatt, azt mondta, jelenleg is telt ház van a hostelben.

"Elégedett voltam a forradalom után, de azóta úgy érzem, mintha egy kosztümös buliban lennék, mert mindenki olyannak akarja látni az országot, ahogy ő akarja, pedig most a jövőnkről van szó" - írta az [origo]-nak e-mailben egy kairói egyetemista, Mohamed Szaíd. Azt írta, emiatt nem teljesen elégedett az azóta eltelt időszak eredményeivel, de a katonai kormánnyal 90 százalékban elégedett, mert "ez az egyetlen út, hogy túléljük a jelenlegi eseményeket".

Egy másik kairói azt mondta telefonon az [origo]-nak, hogy a múlt hét óta a katonaság megszállta a Tahrír teret, aminek örült, mert szerinte az elmúlt hónapok tüntetésein már csak a bűnözők vettek részt. "Természetesen örülök Mubarak távozásának, de sokan túlzásba vitték" - tette hozzá. "Most már viszont minden oké, éjszaka is sétálhatsz az utcán" - mondta arról, hogy milyen változásnak örül a legjobban.

"Korábban nagyon rossz volt a közbiztonság, de a rendőrség most nagyon szigorúan bünteti a bűnözőket, így most már nyugodtan mászkálhatsz este" - mondta telefonon egy másik kairói férfi. Azt mondta, még picit zavarja a jelenlegi átmeneti állapot, de szerinte az őszi választás után már sokkal jobb lesz az élet. "Idő kell a változáshoz, de türelmesek vagyunk" - mondta a férfi, aki szerint Mubarak regnálása alatt napról napra romlott a helyzet.