Kirúgták pártjából a Verőcén náci köszöntést használó brit politikust

Vágólapra másolva!
A Brit Nemzeti Párt kizárta azt a vezető politikusát, aki a Sun brit bulvárlap szerint náci karlendítéssel és "Sieg heil!" kiáltással üdvözölte a verőcei Magyar Sziget rendezvény egyik előadóját. A párt azonban nem mulasztotta el az alkalmat, hogy szélsőséges nézeteit hangoztassa az eset ürügyén.
Vágólapra másolva!

Chris Hurst a brit szélsőjobboldal legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP) londoni regionális titkára volt, akit - mint arról beszámoltunk - a Sun című vezető konzervatív brit tömeglap leplezett le fotókkal és videofelvétellel illusztrált terjedelmes helyszíni tudósításában. Hurst a verőcei rendezvényen - a brit lap csütörtöki beszámolója szerint - a Saga nevű "szélsőjobboldali svéd énekesnő koncertjén" vett részt. A Sun a cikkben azt írta, hogy Saga "elborzasztó, rasszista dalszövegei inspirálták" Anders Breiviket, a múlt havi norvégiai tömeggyilkosság elkövetőjét.

A BNP volt londoni tisztviselője a cikk szerint a kétórás Saga-koncert idején a színpad közelében állt, és ott lendítette karját a náci köszöntésre, miközben a "Sieg heil!" köszöntést kiabálta. Hurst bizalmasan elárulta a Sun riportereinek: szigorú utasítást kapott arra, hogy nyilvánosan soha ne használja e náci köszöntéseket, nehogy valaki kamerával felvegye, mert az károsítaná a BNP által saját magáról "gondosan kialakított képet".

A Sun pénteken megírta, hogy Hurstöt - akit a lap "náci csirkefogónak" nevezett - az előző napi riport nyomán a párt már el is távolította soraiból. Simon Darby, a BNP szóvivője a lapnak azt mondta: Hurst "ostoba volt". Darby egyben kihasználta az alkalmat, hogy az iszlám közösség tagjait szidalmazza.

Chris Hurst a Sunnak kijelentette, hogy csak azt csinálta, amit "mindenki más is" a verőcei rendezvényen. A brit lap pénteki cikke szerint a magyarországi eseményen "neonácik ezrei vettek részt".