Rendőrségen belül működő maffiacsoportot lepleztek le Csehországban

Vágólapra másolva!
Tizenkét évig zsaroltak vállalkozókat és tüntettek el bizonyításra alkalmas nyomokat a cseh rendőrségen belül működő maffiacsoport tagjai. Nem kizárt, hogy a csoport működése miatt újra meg kell nyitni több korábban lezárt bűnesetet.
Vágólapra másolva!

Vállalkozókat zsarolt és bűncselekmények nyomait tüntette el egy, a rendőrségen belül működő csoport Csehországban - közölte az olmützi államügyészség pénteken. A maffiatevékenységgel vádolt csoport tagjai közül hatan őrizetben vannak. Hárman közülük mostanáig a rendőrségnél dolgoztak.

"A brünni csoport 1998 és 2010 között működött, akkor bukkantunk a tevékenységük nyomára. A csoport azóta megfigyelés alatt volt, s tevékenységét vizsgáltuk" - mondta Robert Slachta, a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának igazgatója. A hatóságok eddig a csoport tizenhét bűnügyét derítették fel.

A vádlottak rendszeresen kiszemeltek maguknak néhány vállalkozót, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Őket különböző indokokkal megzsarolták, vagy pénzért rendőrségi, vizsgálati információkat adtak át nekik, hogy befolyásolhassák az eljárásokat - mondta Slachta, aki szerint nem zárható ki, hogy néhány már lezárt bűnesetet is újra meg kell nyitni. A csoport azért dolgozhatott aránylag észrevétlenül, mert a rendőrség ellenőrzési osztályán is volt emberük, aki problémák esetén közbelépett. Slachta azt mondta: egyelőre nem tudják, hány tagja volt a csoportnak, és azt is vizsgálni fogják, hogy a maffiának voltak-e emberei az ügyészségen és a bíróságokon.