Alkotmánybíróság elé vinné a Híd a szlovák állampolgársági törvényt

Vágólapra másolva!
A szlovákiai Híd párt harminc képviselői aláírást akar összegyűjteni, hogy az alkotmánybíróság elé vigye az állampolgársági törvényt. A jogszabály a párt szerint alkotmányellenes és végrehajthatatlan.  
Vágólapra másolva!

Három lépést kíván tenni a szlovák állampolgársági törvény ügyében: - közölte hétfőn a párt elnöke.

Bugár Béla szerint a párt jogászai egyrészt előkészítették az alkotmánybírósági beadványt. Emellett a miniszterelnökhöz fordulnak, hogy támogassa az alkotmányellenes szankciók eltörlését, emellett azt is szeretnék, hogy a koalíciós tanács tárgyaljon erről a kérdésről.

A pártelnök hozzátette: előzetes normakontrollt kérnek az alkotmánybíróságtól, amely megsemmisítené a törvényt vitatott részének hatályát. Bugár Béla pártelnöke mindezt azzal indokolta, hogy az állampolgársági törvény szerintük végrehajtatlan, és alkotmányellenes, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát, aki felveszi a magyart.

Bugár Béla becslése szerint eddig körülbelül száz szlovák állampolgár kérte a magyar állampolgárságot, közülük egy jelentette be nyilvánosan, hogy megkapta a magyar állampolgárságot. "Egyikük sem mondta, hogy el akarja veszíteni a szlovák állampolgárságát" - hangsúlyozta a pártelnök, hozzátéve: az alkotmány garantálja, hogy senkitől sem vehetik el az állampolgárságát.

A Híd elnöke szerint egy másik állam állampolgárságának kérése nem szándéknyilatkozat a szlovák állampolgárság elvesztésére. "Nem létezik olyan törvény, amely az állampolgárságtól való megfosztásról rendelkezne. Ha az állami szervek ez ügyben eljárnának, alkotmányellenesen tennék" - mondta a politikus.

"Meggyőződésünk, nincs más megoldás, mint megsemmisíteni az állampolgársági törvény Fico-féle módosítását" - szögezte le Bugár Béla, aki szerint a hatályos törvény alapján többeknek vitatott lehetne a jogállása.