Szabadon engedi politikai foglyait a két rivalizáló palesztin szervezet

Vágólapra másolva!
Vasárnap megegyezett egymással a két rivalizáló palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász, és eldöntötték, hogy szabadon engedik az egymás börtöneiben fogva tartott politikai foglyokat. Ez volt eddig a béketárgyalások kulcskérdése.
Vágólapra másolva!

Az egymás börtöneiben fogva tartott összes politikai fogoly szabadon engedéséről állapodott meg vasárnap Kairóban a két rivalizáló palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász.

A Ciszjordániában és a Gázai övezetben fogva tartott foglyok szabadon engedése volt eddig a palesztinközi béketárgyalások egyik legvitatottabb kérdése.

A szombaton kezdődött kairói tárgyalásokon a májusi megbékélési megállapodás végrehajtásáról tárgyaltak a két legnagyobb palesztin frakció képviselői. A Fatah és a Hamász döntött arról, hogy szabadon engedik a Ciszjordániában és a Gázai övezetben fogva tartott politikai rabokat. Ezenkívül döntés született arról is, hogy az iszlám böjti időszak, a ramadán végéig közös bizottságot hoznak létre, amely útleveleket ad majd ki a gázaiak számára.

Emellett egyezség jött létre egymás intézményeinek és irodáinak megnyitásáról, amelyeket az ellenségeskedés kezdetén, öt évvel ezelőtt zártak be - közölte Szami Abu Zuhri Hamász-szóvivő.

A Mena egyiptomi hírügynökség szerint a felek megállapodtak abban is, hogy szeptember elején folytatják a béketárgyalásokat Kairóban, és a párbeszéd újabb fordulóját egyebek mellett a palesztin egységkormány megalakításának szentelik.

A közös kormány létrejöttét előirányozta a Fatah és a Hamász májusi megállapodása, de az azóta lezajlott tárgyalások mind ez idáig nem vezettek eredményre.