Civilek megölésével vádolja Líbia a NATO-t

Vágólapra másolva!
A líbiai állami média beszámolója szerint nyolcvanöt civil halt meg a NATO légicsapásaiban Zlíten közelében. A NATO nem erősítette meg ezt az információt.
Vágólapra másolva!

A líbiai állami televízió három olyan kisgyermek elszenesedett holttestéről mutatott felvételeket, akik a riporter állítása szerint a NATO légicsapásaiban vesztették életüket egy Tripolitól 150 kilométerre keletre található faluban. Bejátszottak a zlíteni kórházban fekvő, sebesült nőkről és gyerekekről készült képeket is. Moammer Kadhafi líbiai vezető kormányának szóvivője szerint a támadásban összesen 85 ember, köztük 33 gyermek és 32 nő halt meg.

A NATO szóvivője megerősítette, hogy hétfőről keddre virradó éjjel valóban Zlíten várost támadták a koalíciós erők, de mint elmondta, civil áldozatokról eddig még nem érkezett hozzájuk jelentés. A líbiai állami média információ szerint több lakóházat ért találat, a NATO viszont az állítja, hogy legitim katonai célpontokat lőttek a vadászgépek. "A NATO mindent megtesz annak érdekében, hogy a támadásaiban ne haljanak meg civilek, míg Kadhafi csapatai szándékosan a civileket támadják" - mondta a szövetségesek egy neve elhallgatását kérő tisztviselője.

A NATO korábban több nemzetközi kritikát is kapott a líbiai állami televízió elleni júniusi támadás miatt, amelyben líbiai jelentések szerint három újságíró meghalt tizenöt pedig megsebesült. Hétfőn az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elítélte a támadást, amely a világszervezet álláspontja szerint sértette a genfi egyezményt.

A nemzetközi koalíció visszautasította kritikákat. "A NATO olyan berendezéseket támadott, amelyek civilek megtámadására lettek volna alkalmasak" - jelentette ki a katonai szervezet egyik szóvivője, és hozzátette, nincsenek bizonyítékok arra, hogy a támadásnak lettek volna áldozatai.

Kedden folytatódtak a felkelők és a kormányerők közötti harcok is, a bregai fronton két lázadó vesztette életét az összecsapásokban. A harcok jelenleg is folynak Bregától délre és északra is, ahogy a felkelő csapatok megpróbálnak tovább jutni célpontjuk, Tripoli felé - közölte a lázadók egyik szóvivője.

Mindeközben egy újabb állam, Kanada is kiutasította a Kadhafi-rezsimhez hű líbiai diplomatákat az országból.