Spanyol papok drágállják a pápa madridi látogatását

Vágólapra másolva!
Húszszázalékos munkanélküliség és általános költségcsökkentés idején nem indokolt hatvanmillió eurót költeni XVI. Benedek látogatására, állítják madridi katolikus papok.
Vágólapra másolva!

A spanyol főváros szegényebb negyedeiben dolgozó katolikus papok is csatlakoztak azokhoz, akik túl soknak tartják a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő pápa jövő heti madridi látogatásának költségeit. A vizit - a biztonsági intézkedések nélkül - hatvanmillió euróba kerül, írja a The Guardian brit lap online kiadása.

Evaristo Villart, a Papok Fóruma elnevezésű csoport 68 éves tagját az sem nyugtatja meg, hogy a költségek jelentős részét szponzorok állják. Azokról van szó ugyanis az ő érvelése szerint, akik a "nemzetközi tőkével" együtt a válságot okozták. Mint mondta, nem a pápa érkezését ellenzi, hanem a felhajtást, amely körülötte van.

A pápai utat azonban nemcsak egyházi személyek, hanem világi csoportok is ellenzik. Utóbbiak közül különösen az Europa Laica elnevezésű háborodott fel, amelynek nem engedélyezték tervezett madridi felvonulását. "A katolikusok oda mennek Madridban, ahova akarnak, a többieknek azonban korlátozzák a mozgás szabadságát" - nyilatkozta a szervezet vezetője. Francisco Delgado emberei az "Egy centet sem az adómból a pápának" jelszó alatt akartak felvonulni. Az meg kiváltképpen bőszíti őket, hogy a találkozóra érkező félmillió zarándok ingyen utazhat majd a fővárosi közlekedési eszközökön, pedig épp e héten emelték ötven százalékkal a jegyek árát.

"Az egyháznak példát kellene mutatnia" - érvelt Delgado, a világtalálkozót szervező csoport ügyvezetője azonban éppenséggel azt állítja: ők minden megtettek azért, hogy visszafogottak legyenek a költségek. Csakhogy, teszi hozzá, a mai fiatalok a nagy rendezvényeket kedvelik, az egyház pedig "megragad minden eszközt Jézus Krisztus üzenetének eljuttatására".

Spanyolországban jelentősen csökkent az utóbbi időben a katolikus egyház befolyása a fiatalokra. A legutóbbi felmérések azt mutatták, hogy a 18 és 24 év közötti hívők száma az elmúlt tíz évben 56 százalékkal esett vissza. A pápa legutóbb tavaly novemberben volt Barcelonában, ám igen gyér volt az érdeklődés. A "pápamobil" például a jármű legnagyobb sebességével hajtott végig az utcákon, ahol csak hívek kis csoportja várta az egyházfőt.