Már megint lőnek egymásra a koreaiak

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tisztázott, hogy a határ melyik oldalán csapódtak földbe azok a lövedékek, amiket - feltehetően egy hadgyakorlat keretében - Észak-Koreából lőttek ki a Dél-Koreához tartozó Jonpjong sziget felé. Dél-koreai források szerint a lövéseket viszonozták.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai tüzérség szerdán lövéseket adott le a dél-koreai Jonpjong sziget irányába, feltehetően egy hadgyakorlat keretében - jelentette a dél-koreai média. A szöuli védelmi minisztérium azt közölte, hogy a lövedékek Jonpjong sziget közelében csapódtak a tengerbe, de nem tudni, hogy a határ melyik oldalán - írja a BBC brit csatorna online oldala. A Guardian brit lap dél-koreai forrásokra hivatkozva azt írja, Szöul válaszként szintén lövéseket adott le.

Tavaly novemberben az észak-koreai hadsereg tűz alá vett egy dél-koreai szigetet, amire a déliek lövésekkel válaszoltak. Négyen meghaltak, többen pedig megsebesültek az incidensben, amely az egyik legsúlyosabb konfliktus a két ország között, amióta 1953-ban békeszerződés nélkül befejeződött a koreai háború. Phenjan akkor azt mondta, déli szomszédjaik a határhoz közel tartott katonai gyakorlatokkal provákálták őket.

Dél-Koreában az is növelheti a feszültséget, hogy sajtóhírek jelentek meg arról: Észak-Korea titkos ügynökök csapatát küldte Dél-Koreába, hogy meggyilkolja a védelmi minisztert, aki 2010 végén kemény választ ígért Phenjannak egy esetleges katonai támadásra. A Guardian brit lap online kiadása a szerdai dél-koreai hírekre hivatkozva azt állítja: minisztert szigorú biztonsági őrizet veszi körül, négy fegyveres katona kíséri. Az értesüléseket hivatalosan nem erősítette meg a védelmi tárca.