Hajtóvadászatot ígér a rendzavarók ellen a brit miniszterelnök

Vágólapra másolva!
David Cameron brit miniszterelnök szerdán felszólította a rendőrséget, "minden szükséges lépést" tegyen meg azért, hogy helyreállítsa a rendet Nagy-Britanniában, ahol már negyedik napja tartanak a zavargások. "Kockáról kockára azonosítják a bűnözőket, és le fogják őket tartóztatni" - mondta David Cameron.
Vágólapra másolva!

"Vissza kell vágnunk, az ellencsapás már úton van" - jelentette ki a brit miniszterelnök a négy napja tartó nagy-britanniai zavargásokról. David Cameron a kormány rendkívüli bizottságának, a Cobra csoportnak az ülése után azt mondta, hogy minden lépésükkel a rend visszaállítására törekszenek - számolt be a BBC. A kormányfő azt is hozzátette, intézkedtek, hogy vízágyú is legyen készenlétben 24 órán belül.

Kedd éjszaka a Londonban kitört zavargások átterjedtek Manchesterre, Salfordra, Liverpoolra, Nottinghamre és Birminghamre, ahol a randalírozók boltokat fosztottak ki és gyújtottak fel. Birminghamben három férfi meghalt, amikor elütötték őket autóval, miközben a tulajdonukat védték.

Cameron elmondta azt is, felhatalmazta a rendőrséget, tegyen meg "minden szükséges lépést", hogy helyreállítsa a rendet. "A napok óta tartó erőszak egyszerűen elfogadhatatlan, és meg fogjuk állítani. Nem engedjük, hogy a félelem uralja az utcákat" - jelentette ki Cameron. A legrosszabb arcát látták az országnak, de a legjobbat is - utalt azokra az emberekre, akik a Facebookon csatlakoztak a romeltakarító akciókhoz.

A miniszterelnök a BBC beszámolója szerint elmondta, hogy a rendőrség folytatja a letartóztatásokat, ugyanis a térfigyelő kamerák felvételei bizonyítékként szolgálnak a rendzavarók ellen. "Kockáról kockára azonosítják a bűnözőket, és le fogják őket tartóztatni" - mondta David Cameron.

Korábban London polgármestere, Boris Johnson - aki a Cameron által vezetett konzervatív párt tagja - felszólította a kormányt, hogy gondolja újra a rendőrségi létszámleépítésről szóló terveit, ugyanis a zavargások miatt "jelentősen meggyengült" a terveket alátámasztó érvelés.

A manchesteri rendőrkapitányság helyettes vezetője délelőtt azt mondta, pályafutása "legvisszataszítóbb jeleneteit" látta a város utcáin. "Megvan a fotótok, megvan az arcotok" - jelentette ki a rendőrtiszt a sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy "mindegy meddig tart", de felkutatják a zavargások felelőseit.

Eddig 113 embert tartóztattak le Manchesterben és Salfordban, ahol több száz fiatal boltokat rabolt ki és gyújtott fel. Birminghamben, Wolverhamptonban és West Bromwichban már 109 embert vettek őrizetbe, többek között azzal gyanúsítják őket, hogy autókat gyújtottak fel.