Lemondott a szlovén belügyminiszter egy korrupciós ügy miatt

Vágólapra másolva!
Egy ingatlanügyben vetődött fel a korrupció gyanúja a szlovén belügyminiszter munkatársai ellen. Katarina Kresal elutasította a vádat, de vállalta a politikai felelősséget. Lemondásnak komoly politikai következményei lehetnek.
Vágólapra másolva!

Vállalta a politikai felelősséget egy korrupciós ügy miatt, és lemondott a szlovén belügyminiszter. Katarina Kresal a kormányfő kérése ellenére is ragaszkodik ehhez a döntéséhez. A miniszter munkatársai egy ingatlanügyben kerültek korrupció gyanújába, és a szerződést vizsgáló bizottság megállapította, hogy a tevékenységüket korrupciónak lehet minősíteni.

Katarina Kresal belügyminiszter az interneten közzétett nyilatkozatában elutasította a korrupció vádját, de vállalta a politikai felelősséget. Lemondását már kedden is felajánlotta, de Bohut Pahor kormányfő akkor nem fogadta el. Kresal szerdán közölte, hogy döntése visszavonhatatlan.

A korrupcióellenes állami bizottság a Nemzeti Nyomozó Ügynökség irodáinak elhelyezési eljárását vizsgálta január óta, és a hivatali kötelességszegésre bukkant magánszemélyek javára. A rendőrség megindította a nyomozást.

Kresal a Liberális Demokrata Párt vezetője. Ez a párt a kormánykoalíció utolsó tagja, amely még kitart Pahor szociáldemokratái mellett, ezért a lemondásnak komoly politikai következményei lehetnek.