Ügyvédje szerint a tömeggyilkos meg akarta adni magát a lövöldözés előtt

Vágólapra másolva!
Különbizottság vizsgálja egy éven keresztül Norvégiában Anders Behring Breivik kettős mészárlásának a körülményeit. A tömeggyilkos ügyvédje az egyik norvég lapnak azt állította, hogy védence Utoya szigetéről tízszer is hívta a rendőrséget, mert meg akarta adni magát.
Vágólapra másolva!

Különbizottságot nevezett ki a norvég kormány, amely választ keres arra, hogy pontosan mi történt a július 22-i kettős mészárlás idején. Jens Stoltenberg miniszterelnök közölte, hogy a tíztagú testület a jövő év augusztusáig foglalkozik a kettős támadással, amelyet Anders Behring Breivik követett el. A merénylő bombát robbantott az oslói kormányzati negyedben, majd Utoya szigetén agyonlőtte egy ifjúsági tábor több tucatnyi résztvevőjét. A két támadásban hetvenheten haltak meg.

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a norvég rendőrséget azért bírálják, mert az első segélyhívást követően csak egy óra múlva érkezett bevetési egység az Oslótól mintegy 40 kilométerre északra található Utoya szigetére. A médiában már feltették azt a kérdést is, hogy a hatóságok korábban miért nem azonosították potenciális merénylőként a későbbi tömeggyilkost.

Geir Lippestad, a tömeggyilkos ügyvédje az Aftenposten című norvég napilap pénteki számában megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy a merénylő Utoya szigetéről tízszer is hívta a rendőrséget, mert meg akarta adni magát, de a hívott számmal csak kétszer jött létre a kapcsolat. Az ügyvéd elmondta, hogy Breivik nem is használta a fegyverét, amíg arra várt, hogy a rendőrség visszahívja. (Szemtanúk korábban már beszámoltak arról, hogy időnként Breivik szünetet tartott a lövöldözésben. A rendőrség csak annyit erősített meg, hogy van egy felvétel Breivik hívásáról, de azt nem, hogy több hívásról is szó lenne.)

Lippestad elmondta azt is: Breivik nem akarta, hogy lelőjék a rendőrök, ezért szeretett volna megerősítést kapni a hatóságoktól, hogy a rendőrség elfogadja a megadását. Végül aztán az öngyilkosság és a lövöldözés folytatása közül az utóbbit választotta. A védőügyvéd szerint Breivik a multikultúrára mért csapásnak fogta fel a Norvég Munkáspárt ifjúsági tábora elleni támadást, mert a muszlimok európai elfogadásának a szimbólumaként tekint erre a pártra.

A norvégiai tömeggyilkosságról itt olvashatja eddigi cikkeinket.