A tömeggyilkosság helyszínére vitték Breiviket

Norvégia, Utöya szigete, ahol egy ámokfutó, Anders Behring Breivik 69 embert ölt meg
Vágólapra másolva!
Golyóálló mellénybe öltöztetve, rendőrségi helikopterek között mutatta meg a helyszínen Anders Behring Breivik, hogyan ölt meg július 22-én 69 ember Utöya szigetén. A norvég merénylőt szombaton vitték a szigetre, hogy rekonstruálja az eseményeket.
Vágólapra másolva!

Visszavitték Utöya szigetére Anders Behring Breiviket, a norvég merénylőt, hogy a helyszínen rekonstruálja a tömeggyilkosság részleteit - írja a BBC. A férfi golyóálló mellényt viselt, amikor a szigetre vitték, ott mutogatta, pontosan honnan adott le lövéseket.

Július 22-én Anders Behring Breivik bombája nyolc embert ölt meg Oslo belvárosában. Breivik a robbantás után 69 embert lőtt le a Munkáspárt ifjúsági táborában Utöya szigetén. Breivik elismerte a támadást, de elmondása szerint büntetőjogi értelemben nem tartja magát felelősnek. A 32 éves férfi állítása szerint a muszlimok európai térnyerésének negatív hatására kívánt rámutatni. (A tömeggyilkosságról szóló összes hírt elolvashatja itt.)

A Verdens Gang norvég lap több fotót is közölt a helyszín bejárásáról, a tudósítás szerint helyi idő szerint vasárnap délután kettőkor vitték a szigetre a férfit, a műveletet rendőrségi helikopterek és számos rendőr biztosította. Geir Lippestad, Breivik ügyvédje a lapnak azt mondta, védence pontosan emlékezett minden egyes lövésre, és minden gyilkosságra. A rendőrség filmre vette a tömeggyilkosság rekonstruálását.

A Breivik ellen felhozott vádak között a terrorizmus is szerepel, az ügyészség szerint célja volt a társadalom egészséges működésének megingatása, a kormányzat működésének destabilizálása és a társadalomban való félelemkeltés.

A merénylő nyolc hete szigorú őrizetben van. A kormány bizottságot állított fel, amely kivizsgálja a támadásokat, és azt, hogy a rendőrség kellő gyorsasággal reagált-e az Utöya szigeti lövöldözésre. Pénteken Lippestad azt nyilatkozta, védence a lövöldözés közben tíz alkalommal is hívta a rendőrséget, mert föl akarta adni magát, de nyolc hívására nem is válaszoltak. A rendőrség nem reagált az ügyvéd állítására.