A társadalom értékválsága okozta a zavargásokat a brit kormányfő szerint

Vágólapra másolva!
David Cameron brit miniszterelnök szerint a társadalom értékválsága okozta a múlt heti zavargásokat, és ezért a teljes kormányzati politikát felül kell vizsgálni. A londoni polgármester azt ígérte, hogy akciótervet dolgoznak ki a leginkább érintett városrészeknek. Boris Johnson kijelentette: London képes megküzdeni a történtek következményeivel.
Vágólapra másolva!

David Cameron brit miniszterelnök szerint a múlt heti zavargások miatt a teljes kormányzati politikát felül kell vizsgálni, hogy megbirkózhassanak a felszínre került társadalmi problémákkal. A kormányfő a választókerületében, Oxfordshire-ben tartott beszédében hangsúlyozta: lassú erkölcsi hanyatlás figyelhető meg a brit társadalomban. A zavargások, amelyek végigsöpörtek Londonon és több vidéki nagyvároson, "felébresztették az országot", mert "az évtizedek alatt felgyülemlett társadalmi problémák arcul csaptak minket". A miniszterelnök kijelentette, hogy a bűnözők elleni kemény fellépés mellett ezekre a gondokra is megoldást kell találni.

Cameron egyebek mellett kitért arra is, hogy a rendbontások nem a kormány politikája vagy a szegénység miatt törtek ki. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a 2015-ös választásokig segítséget nyújtanak a százhúszezer legrosszabb helyzetben lévő családnak. Egyúttal háborút hirdetett a bandák ellen.

A megoldandó problémák közé sorolta egyebek mellett az apa nélkül felnövő gyermekek helyzetét és a fegyelmet tartani képtelen iskolákat. Mint mondta, kormányának tagjaival megvizsgálják, milyen lépéseket kell tenniük a társadalmi problémák megoldásáért. A miniszterelnök bírálta azokat a szülőket, akik meg sem jelentek a bíróságon, ahol a gyerekeik ellen emeltek vádat rendbontás miatt. Szerinte szükség van a szülők hozzáállásának javítására és a gondokkal küszködő családok segítésére.

Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője nemzeti párbeszéd kezdeményezését sürgette a leginkább érintett területeken. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány a saját érdemének tekinti a jó döntéseket, de rögtön a rendőrséget hibáztatja, ha valami rosszul sül el, a mostani problémákra pedig felszínes megoldásokat kínál.

Boris Johnson londoni polgármester szerint az elmúlt hét zavargásainak tanulsága egyértelmű: kemény rendőri fellépésre van szükség, emellett reményt és útmutatást kell nyújtani a fiataloknak. A Daily Telegraph című brit napilap hétfői számában megjelentetett írásában Boris Johnson kijelenti: természetesen London képes megküzdeni a történtek következményeivel, újjáépítik a várost, segítséget nyújtanak a károsultaknak, és gazdasági akciótervet dolgoznak ki a leginkább érintett városrészeknek. Azonban nem lehet elfelejteni, ami történt, és meg kell vizsgálni, mi váltotta ki a zavargásokat - hangsúlyozta a polgármester.

Boris Johnson szerint nem áll semmilyen konkrét politikai üzenet a rendbontások mögött. Egyesek mohóságból fosztogattak, másokat a hatalom érzése hajtotta, megint mások, például a bandák tagjai pedig azért tették, mert nem akartak lemaradni a többiektől. A londoni polgármester hozzátette, hogy a rendbontók többsége a legrosszabb szociális és gazdasági helyzetben lévők közül került ki, és a zavargásokkal összefüggésben elítéltek 69 százaléka már nem először került összetűzésbe a törvénnyel.

A polgármester szerint az oktatási rendszer és a családi háttér hibája, hogy ezek a fiatalok nem tanultak fegyelmet, nincsenek ambícióik, és nem tudják megkülönböztetni a jót a rossztól, ezért a bandák helyett vonzóbb alternatívákat kell nyújtani nekik.

A hétvégén a megerősített rendőri jelenlétnek köszönhetően sehol sem voltak rendbontások Angliában. Időközben őrizetbe vettek egy 16 éves fiút a 68 éves Richard Bowes halálával összefüggésben. Az idős férfit múlt hétfőn támadták meg Londonban. Az ügyben korábban őrizetbe vett 22 éves férfit elengedték. A birminghami bíróság elé áll hétfőn egy 17 és egy 26 éves fiatal, akiket a szerdán elgázolt három férfi megölésével gyanúsítanak.

Manchesterben a zavargásokkal összefüggésbe hozható embereket négyszáz üzletből kitiltották a városközpontban. Bill Bratton amerikai rendőrségi szakértő a Guardiannek hétfőn úgy nyilatkozott, hatékonyabbá lehet tenni és meg lehet úgy reformálni a brit rendőrséget, hogy egyúttal a kormány által tervezett kiadáscsökkentést is végrehajtják.

Cikkeinket a brit zavargásokról itt olvashatja.