Több tízezres tüntetések kezdődtek India-szerte az éhségsztrájkoló aktivistáért

Vágólapra másolva!
Ismét éhségsztrájkot akart kezdeni a nagy befolyással rendelkező Anna Hazare Indiában, a rendőrség azonban letartóztatta. Indiai civil szervezetek azt szeretnék, ha a törvény lehetővé tenné a miniszterelnök és más politikusok korrupciós ügyeinek kivizsgálását. Az aktivista és közel ezernégyszáz követőjének letartóztatása után több tízezres tüntetések kezdődtek országszerte. Hazarét az esti órákban szabadon engedték.
Vágólapra másolva!

Órákkal tervezett éhségsztrájkja megkezdése előtt tartóztatták le Anna Hazarét, aki az új korrupcióellenes törvény tervezete ellen akart tiltakozni Újdelhiben. A rendőrség mindössze háromnapos éhségsztrájkot engedélyezett, de ő határozatlan ideig akart sztrájkolni. Hazare mellett a korrupcióellenes mozgalom közel ezernégyszáz támogatóját is letartóztatták. A BBC internetes oldala szerint a 74 éves aktivistát egy kormányépületben tartják fogva.

Az aktivista letartóztása után tízezrek vonultak az utcákra - írja a brit Guardian online kiadása a helyi sajtóra hivatkozva. Hazare őrizetbe vétele nyilvános felháborodást váltott ki. A tüntetők közül néhányan Hazarét ábrázoló maszkot viseltek, és korrrupcióellenes jelszavakkal teleírt transzparenseket tartottak. Az aktivista szülőfalujában marhákat tereltek az útra, ezzel próbálták megbénítani a forgalmat. Az egyik tüntető, egy 35 éves háziasszony az ország kereskedelmi fővárosának számító Mumbai központjában a nemezti himnuszt énekli századmagával: "Ez sokkal jobb, mint ülni a tévé előtt, cselekedni akartam. Itt az ideje, hogy felálljunk és támogassuk Annét" - fogalmazott. A Times of India online kiadása közben azt írja, hogy kiengedik a börtönból Hazarét.

Hazare szerint a törvénytervezet "kegyetlen vicc". Indiában az elmúlt időszakban több korrupciós botrány is kirobbant. Felmérések szerint a korrupció több milliárd dollár veszteséget okoz az országnak, ráadásul gátolja a gazdaság fejlődését is. A korrupció elleni harcot Hazare második függetlenségi háborúként jellemezte, és kijelentette, hogy a mozgalom az ő letartóztatása ellenére is folytatja működését.

Forrás: AFP

Országszerte több tízezres tüntetések kezdődtek az aktivista letartóztatása miatt.

Civil szervezetek szeretnék elérni, hogy egy erős felhatalmazással rendelkező ombudsman kivizsgálhassa a miniszterelnök, a képviselők és bírók elleni korrupciós vádakat is. Az új törvény tervezete azonban ezt nem teszi lehetővé. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök Hazare letartóztatásának hírére azt mondta: nem éhségsztrájkkal kell harcolni a korrupció ellen.