Először Srebrenica miatt kellene felelnie a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicnak

Vágólapra másolva!
Az áldozatokra való tekintettel mielőbb igazságot kell szolgáltatni - ezzel indokolta a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, hogy indítványozták a Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok elleni vádak két részre osztását. Az ügyészség azt szeretné, hogy először a srebrenicai mészárlás ügyében indítsák meg a pert.
Vágólapra másolva!

A Ratko Mladic elleni vádak két részre osztását és két külön eljárásban való tárgyalását kezdeményezte a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége. A szervezet azt is kérte, hogy állapítsák meg a vádlott felelősségét a háborús bűncselekmények elkövetésében - adta hírül szerdán a Tanjug és a Beta szerb, valamint a HINA horvát hírügynökség.

Az egyik eljárás keretében a Srebrenicában elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességét vizsgálnák ki, míg a másik eljárásban a Szarajevóban és más boszniai térségekben elkövetett gyilkosságokkal, valamint az ENSZ szolgálatában álló külföldiek túszul ejtésével összefüggő vádpontokat tárgyalná a bíróság. Az ügyészség indítványozza, hogy először a Srebrenicával kapcsolatos vádirat ügyében indítsák meg a pert.

Serge Brammertz főügyész azzal indokolta a Mladic elleni per két részre osztását, hogy a vádlottat csaknem az NT mandátumának a lejártakor fogták el, és az áldozatokra való tekintettel mielőbb igazságot kell szolgáltatni. Ezért a bírósági tárgyalást is mielőbb el kell kezdeni, azért is, mert Mladic egészségi állapota is megrendülhet időközben. Ha a bírói tanács jóváhagyja a vádirat két részre bontását, akkor az ügyészség először a srebrenicai dossziét venné elő.

Ratko Mladic ellen először 1995. július 25-én emeltek vádat. A volt hadseregparancsnokot népirtással, emberisség elleni bűncselekményekkel és a hadijog törvényeinek és szokásainak a megszegésével vádolják az 1992-től 1995-ig tartó bosznia-hercegovinai háborúban. A hágai törvényszék a vádirat két pontjában tartja bűnösnek Mladicot népirtás elkövetése miatt, és terhére róják emberek üldöztetését, kiirtását, gyilkosságokat, deportálásokat, emberek terrorizálását, polgári személyekkel szembeni jogellenes támadásokat és túszok ejtését.

Ratko Mladicot 16 évi bujkálás után májusban tartóztatták le a szerbiai Vajdaságban található Lazarevo faluban.