Terhelő vallomást tett Julija Timosenkóra a volt ukrán államfő

Vágólapra másolva!
"Politikai" okokból Ukrajna számára kedvezőtlen szerződéseket írt alá, mert a nemzeti érdekeket felváltották a politikai okok - állította a Julija Timosenko volt miniszterelnök elleni büntetőper szerdai tárgyalásán Viktor Juscsenko korábbi államfő. Juscsenko felszólította a bíróságot, tanúként hallgassa ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt és Alekszej Millert, a Gazprom elnökét is.
Vágólapra másolva!

Viktor Juscsenko volt ukrán elnök a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko perének szerdai tárgyalásán terhelő vallomást tett a volt miniszterelnökre. Juscsenko azzal vádolta meg egykori szövetségesét, majd vetélytársát, hogy "politikai" okokból Ukrajna számára kedvezőtlen szerződéseket írt alá, és zsákutcába juttatta az orosz importgáz áráról folytatott tárgyalásokat. "Oroszországnak oroszbarát vezetőre volt szüksége. (...) A nemzeti érdekeket felváltották a politikai okok" - fogalmazott a volt elnök, aki szerint Timosenko Moszkva érdekében cselekedett.

Juscsenko szerint Oroszország először Kijev számára elfogadható (1000 köbméterenként 250 dolláros) árat ajánlott, de Timosenko elutasította az ajánlatot. Az orosz fél ez után nem volt hajlandó Kijevvel tárgyalni, majd megemelt árat javasolt - mondta a volt elnök. A Naftohaz ukrán és a Gazprom orosz gázipari vállalat végül 450 dolláros áron kötötte meg a szerződést. Juscsenko felszólította a bíróságot, tanúként hallgassa ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt és Alekszej Millert, a Gazprom elnökét is. A vádlott a volt elnök vallomása alatt rezzenetlen arccal jegyzetelt és nem kívánt kérdéseket feltenni a tanúnak. "Nem értek egyet a tanú kijelentéseivel. Nem akarom, hogy leszámolás legyen itt" - jelentette ki. "Ítélkezzen róla az Úr" - tette hozzá.

Az ukrán bíróság augusztus 5-én rendelte el a volt kormányfő letartóztatását. A politikust azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívül előnytelenek voltak Kijev számára. Timosenko tagadja a vádakat, és politikai összeesküvésről beszél. Szerinte ellenfele, Viktor Janukovics elnök a 2012-ben esedékes parlamenti választások és a 2015-ös elnökválasztás előtt szeretne megszabadulni tőle. 2010 decemberében azzal vádolták, hogy miniszterelnöksége idején, 2009-ben szabálytalanul használtak fel környezetvédelemre szánt pénzeket.