Engedélyt kapott az éhségsztrájkra a korrupcióellenes indiai aktivista

Vágólapra másolva!
A 74 éves Anna Hazare 15 napos éhségsztrájkot folytathat az Újdelhi központjában lévő, népszerű gyülekezőhelyen, miután megkapta erre az engedélyt az indiai hatóságoktól. Hazarét kedden tartóztatták le, azóta több tízezres mozgalom alakult köré.
Vágólapra másolva!

"Anna megkapta a rendőrség engedélyét arra, hogy 15 napig böjtöljön. Délután 3 órától a Ramlila Maidanon lesz" - közölte csütörtökön egy Twitter-üzenetben Hazare bizalmasa, Kiran Bedi. Később a Times Now tévének nyilatkozva azt mondta: "Hazare három hetet akart, de végül belement a két hétbe. De egyikünk sem tekinti ezt győzelemnek. Ez nem játék a részünkről. Az ország előremenetele érdekében tesszük." Bedi asszony is egy köztiszteletben álló korrupcióellenes aktivista, a rendőrség őt is letartóztatta egy rövid időre. Régebben rendőrtiszt volt.

Ez előtt több tízezren gyűltek össze szerda este annál az újdelhi börtönnél, amelyben az éhségsztrájkoló férfi tartózkodik, hogy támogatásukról biztosítsák. Hazarét kedden tartóztatták le, és a kormány határozata alapján néhány órával később már el is hagyhatta volna a börtönt, de nem volt hajlandó erre mindaddig, amíg engedélyt nem kap arra, hogy folytathatja éhségsztrájkját - határozatlan ideig, akár haláláig - a Ramlila Maidan nevű parkban, ahol fesztiválokat, gyűléseket szoktak tartani. A szervezők legalább 70-80 ezerre tették a börtönnél összegyűltek számát. India más városaiban is voltak tüntetések Hazare támogatására.

Hazare azt akarja kikényszeríteni spontán mozgalmával, hogy a kormányzat komolyan lépjen fel a mindent átszövő korrupció ellen. Az erről szóló törvényt most vitatja meg a parlament. Hazare egyik fő követelése, hogy ne vonják ki a jogszabály hatálya alól a kormányfőt és más, magas beosztású hivatalnokokat.

Manmohan Szingh miniszterelnök "teljesen indokolatlannak és "antidemokratikusnak" minősítette a társadalmi aktivista sztrájkját. Megfigyelők szerint a kormányt meglepte a kezdeményezés élénk támogatottsága a tömegekben és a sajtóban. Arra is esélyt látnak, hogy a válság széleskörű bizalmatlanságba csap át a kormány iránt, miközben a gazdasági növekedés üteme lassul, az árak viszont gyorsan növekszenek.