Költséges hulladék lett Németországban a sertésinfluenza elleni oltás

Vágólapra másolva!
Harmincmillió sertésinfluenza elleni vakcinát készül megsemmisíteni Németország. A 2009-es járvány idején rendelt oltások azért nem fogytak el, mert az emberek szkeptikusan viszonyultak a járványveszélyhez.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítik Németországban a két évvel ezelőtti sertésinfluenza-járvány idején megvásárolt oltásokat. A vakcinákra nem volt nagy a kereslet, mert sokan szkeptikusan ítélték meg a járvány valódi veszélyét - írta a Deutsche Welle német médium internetes oldala. A hatóságok várják a pályázókat az oltások megsemmisítésére, amelyek szavatossága a következő hetekben jár le. A 2009-es járvány idején több tartomány is bevásárolt az oltásokból, a készletek egy részét már megsemmisítették.

A becslések szerint Németországban harmincmillió oltás maradt meg csaknem 250 millió euró értékben. Az Egészségügyi Világszervezet 2009 júniusában, a Mexikóban felbukkant vírus elterjedése után nyilvánította járvánnyá a sertésinfluenzás megbetegedéseket. A minősítést tavaly augusztusban vonták vissza. Azóta az oltás tulajdonképpen már csak nagyon drága hulladék volt - fogalmazott a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap cikke.